Otpušteni pripadnik Žandarmerije: Retroaklitivni otkaz u suprotnosti sa zakonom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušteni pripadnik Žandarmerije: "Retroaklitivni" otkaz u suprotnosti sa zakonom

Otpušteni pripadnik Žandarmerije Zlatko Gigić izjavio je danas da je otkaz koji mu je "retroaktivno" potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović suprotan odredbama Zakona o policiji, jer su on i još četvorica otpuštenih kolega kažnjeni uslovno zbog postupanja na Paradi ponosa 2014. godine.

Zakon o policiji kaže da po sili zakona radni odnos prestaje kad je u pitanju efektivna kazna zatvora. I taksativno su navedena dela zbog kojih prestaje radni odnos. Uslovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazna nije navedena, rekao je Gigić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, na kojoj je bio gost lidera Dveri Boška Obradovića.

Gigić je rekao da je 21. februara dobio rešenje o otkazu, datirano sa 19. decembrom prošle godine, i da je svo to vreme radio svakodnevno, a i tog dana navedenog u rešenju je bio na terenu, u potrazi za Ninoslavom Jovanovićem, koga su mediji prozvali "Malčanski berberin".

Gigić i još četvorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije su otpušteni nakon presude suda kojom su, zbog prebijanja braće predsednika Srbije i ministra finansija - Andreja Vučića i Predraga Malog, u septembru 2014. godine, osuđeni na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine.

Oni su otkaz dobili na osnovu pravilnika o državnim službenicima, odredbi kojim se neko proglašava "nedostojnim" za obavljanje dužnosti.

Gigić je novinarima pokazao odlikovanje predsednika tadašnje SRJ iz 2001. godine, za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti, zlatnik "Jakov Nenadović", kojim ga je 2002. nagradio ministar unutrašnjih poslova za izuzetne rezultate u radu, kao i brojna dobijena priznanja, a naveo je i da je dva puta ranjavan u ratu.

Kako je naglasio, nakon 5,5 godina od postupanja na Paradi ponosa, postaje "nedostojan" i to "zbog pravilnika koji nije formulisan ni zakonit, jer ne reguliše radno-pravni status pripadnika MUP".

Obradović: "Odlikovani i ranjavani žandarm proglašen nedostojnim, "a ministar koji je kupio diplomu i plagirao doktorat je dostojan"

Obradović je pozvao Stefanovića da povuče nezakonitu i nerazumnu odluku o otkazima petorici žandarma i vrati ih na posao, jer su oni obavljali svoju dužnost i na njih je prvi nasrnuo Andrej Vučić, a jedan od pripadnika njegovog nezakonitog vojnog obezbeđenja je izvadio i pištolj, pa su morali da se brane.

Žandarmi su žrtve, oni su samo radili svoj posao i proglašeni su krivcima. To je slika vlasti u Srbiji danas, naglasio je Obradović, ukazujući da je odlikovani i ranjavani žandarm proglašen nedostojnim, "a ministar koji je kupio diplomu i plagirao doktorat je dostojan".

Tomašević: Obradović obmanjuje javnost, Đilas pozivao na gašenje Žandarmerije…

Šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Katarina Tomašević ocenila je danas da je "potpuno licemerno" da lider pokreta Dveri Boško Obradović "priča bilo šta o pripadnicima Žandarmerije, jer se upravo Savez za Srbiju zalaže za ukidanje ove policijske jedinice i za smanjivanje plata zaposlenima u Žandarmeriji".

"To što on sebe želi da prikaže kao navodnog zaštitnika pripadnika Žandarmerije, naravno je samo još jedna obmana javnosti i pripadnika MUP u nadi da su zaboravili da je upravo Dragan Đilas pozivao na gašenje Žandarmerije, dok je Janko Veselinović napadao njene pripadnike zbog, po njegovom mišljenju, previsokih plata", navela je Tomašević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njenim rečima, "činjenice koje jasno ukazuju da su saborci Boška Obradovića najveći protivnici Žandarmerije i njenih policijskih službenika, ne može pokriti vajna borba za petoricu pripadnika kojima je radni odnos prestao po sili zakona, odnosno zbog pravosnažnih osuda".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.