Otpuštanje nedovoljna mera

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpuštanje nedovoljna mera

Glavni instrument za budžetsko uravnoteženje treba da bude kombinacija smanjenja javnih rashoda kroz temeljnu reformu javnog sektora, i povećanja poreskih stopa, rekao savetnik premijera Milojko Arsić.

Otpuštanje 14.000 zaposlenih u javnoj upravi omogućilo bi da se tekuća javna potrošnja smanji za 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali Srbiji su potrebne 12 puta veće uštede, ocenjeno je u Fondu za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Član Ekonomskog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijera Srbije Milojko Arsić ocenio je na predstavljanju publikacije "Kvartalni monitor" da bi otpuštanje većeg broja zaposlenih u javnoj upravi tokom krize, moglo negativno da se odrazi na socijalnu i ekonomsku situaciju, a moglo bi da dovede i do pada kvaliteta usluga državne uprave.

Arsić koji je i saradnik FREN-a, naveo je da bi balans između državnih prihoda i rashoda trebalo uspostaviti povećanjem nekih poreskih stopa i ukidanjem dela poreskih oslobađanja.

Srbija, kako je naveo, ima manji porez na dodatu vrednost (PDV), porez na prihod i neke druge nego mnoge zemlje regiona.

Dodatno povećanje fiskalnog deficita i smanjenje javnih investicija nisu dobri načini za smanjenje javne potrošnje i uspostavljanje fiskalne ravnoteže, ocenio je Arsić.

Kako se navodi u "Kvartalnom monitoru", učešće javne potrošnje u BDP-u trebalo bi da iznosi najviše 41,5 odsto, a tekuća javna potrošnja koja ne uključuje javne investicije i plaćanje kamata za javni dug, trebalo bi da iznosi najviše 34 odsto BDP-a.

Prema zvaničnim podacima, javna potrošnja je prošle godine činila 43,5 odsto BDP-a, a tekuća javna potrošnja bila je 39 odsto BDP-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.