Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpis stanovništva

Kao što odavno i vrapci na grani cvrkuću, glavni razlog zašto BiH 22 godine nije imala popis stanovništva je natezanje i mrcvarenje o tome kako ćemo brojati čija krvna zrnca, treba li ili ne treba u popisnicama da stoji ko se kojem Bogu kako moli i kako ćemo zavesti one koji u ovoj zemlji (na njihovu sreću) više ne žive.

Da ne bude nikakve zabune: apsolutno nemam ništa protiv da svaki građanin BiH slobodno, jasno i glasno, po vlastitoj svijesti i savjesti može da se i vjerski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i nacionalno opredijeli i da se to isto tako jasno i čitko napiše u popisnim listićima. Međutim, dok u normalnim zemljama popisi služe kao podloga za planiranje strategija i razvojnih politika, kod nas popis služi za obilježavanje teritorije i nabijanja na nos jednih drugima vjerskih i nacionalnih opredjeljenja. I to je osnovni problem, jer dok mi energiju trošimo na nacionalno prebrojavanje, u popisu nema osnovnih podataka o tome koliko krava i ovaca imamo i od čega ćemo sutra živjeti. Zbog činjenice da su nam zadnji relevantni podaci još iz vremena stare Jugoslavije, Svjetska banka nije mogla uraditi preciznu analizu uticaja izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredu, pa na osnovu toga kreirati rješenja da se tim ljudima na najbolji način pomogne.

I dok se nacionalna kuka i motika digla zašto se SSP uopšte prilagođava i da li je to izdaja srpskih, hrvatskih ili bošnjačkih interesa, niko se nije ni počešao da se možda malo više angažujemo oko prikupljanja podataka od kojih nam život stvarno zavisi: šta imamo i čime raspolažemo, i kako to na najbolji mogući način upotrijebiti za opšte dobro.

Ovo je samo još jedan primjer kako se u BiH energija uzaludno troši na sporedne i nebitne stvari. Kako će to Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima pomoći ko je kako statistički zaveden, ako ne razmišljamo od čega ćemo živjeti u tehnološki sve automatizovanijem i informatički komplikovanijem svijetu?

S brojanjem krvnih zrnaca možemo naprijed pravo u 19. vijek. Pa ko dokle izdrži.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.