Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpečaćena optužnica za Delića

Hag, Sarajevo -- Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv bivšeg zapovednika Armije BiH, generala Rasima Delića.

On se u četiri tačke tereti da je komandno odgovoran za kršenje zakona i običaja ratovanja nad bosanskim Hrvatima i Srbima 1993. i 1995. godine. Prema optužnici, Delić se tereti da nije sproveo istragu niti kaznio pripadnike odreda mudžahedina, "svetih ratnika", koji su ubili oko 40 hrvatskih civila u blizini sela Malina.

1995. godine ti mudžahedini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u logoru Kamenica ubili i zlostavljali srpske zatvorenike i silovali zatvorenice u logoru Kamenica. Delić je, prema optužnici, znao za te zločine, ali ih nije sankcionisao. U tekstu optužnice se navodi da je sve te zločine pocinio odred mudzahedina, čiji su pripadnici poreklom iz islamskih zemalja.

To je prva od šest optužnica koju je krajem decembra 2004. potpisala glavna tužiteljka Tribunala, Karla Del Ponte.

Delić: Ne vidim svoju odgovornost

Ratni komandant Armije BiH Rasim Delić kaže da ne vidi svoju objektivnu odgovornost u navodima haške optužnice. Delić, međutim, navodi da je spreman da u Hagu brani ono za šta se borio. Delić je rekao da je obavešten o podizanju optužnice Haškog tribunala. "Nisam je pročitao, ali ona se uglavnom odnosi na delovanje odreda 'El mudžahid', što je bilo daleko od moje komandne odgovornosti", rekao je Delić.

Član Predsedništva BiH Sulejman Tihić kaže da je Hag mesto za dokazivanje istine i pravde i da veruje da će se Delić pred Tribunalom odbraniti. "Za nas je Delić komandant Armije BiH koja je branila državu od agresije i narod od uništenja", rekao je Tihić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.