Izvor: Blic, 20.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpadne vode uskoro pod kontrolom

U Beogradu će sutra biti otvoren tender i određen izvođač radova na izgradnji IV faze kolektora otpadnih voda u Vrbasu, još jednog važnog koraka u stvaranju uslova za revitalizaciju Velikog bačkog kanala.

Na tender se prijavilo 16 domaćih i stranih kompanija koje bi u roku od tri meseca od početka radova trebale da završe poslednji deo magistralnog kanalizacionog voda na koji bi sa svojim otpadnim vodama trebalo da se priključe i neka od najvećih industrijskih postrojenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Vrbasu, koja su i najveći zagađivači kanala.

- Radi se o veoma važnom segmentu u pokušaju da konačno rešimo problem Velikog bačkog kanala. S ovom fazom magistralni vod biće konačno rešen na teritoriji opštine Vrbas i ostaje nam spajanje s vodom koji će stizati iz opštine Kula. Treća faza omogućila nam je da završimo kanalizacionu mrežu u naseljima Mađar šor i Vinogradi, a sa IV fazom kanalizacija će biti urađena i u perifernim naseljima grada Kudeljara i Klas, a na kolektor će se priključiti i Mesna industrija „Karneks" - kaže Igor Bečić, zamenik predsednika opštine Vrbas.

Predračuni su pokazali da bi ova faza izgradnje kolektora mogla da košta između 1,3 i 1,5 miliona evra. Izgradnju treće faze kolektora zajedno su finansirale Opština Vrbas i Vlada Kraljevine Norveške, a za IV fazu novac je obezbeđen od Vlade Kraljevine Holandije i iz fonda UNDPR, dok su domaća sredstva iz više izvora odobrena kroz rad republičke Radne grupe koja se bavi rešavanjem problema Velikog bačkog kanala.

- Sredstva su obezbeđena i nema bojazni da nešto može zaustaviti radove. Dokumentaciju o projektu pregledali su stručnjaci Instituta „Jaroslav Černik" i očekujemo da radovi počnu veoma brzo. Završetkom IV faze sve otpadne vode iz grada Vrbasa biće prikupljene u kolektor i nakon izgradnje centralnog postrojenja za preradu prestaje se sa zagađivanjem Velikog bačkog kanala - priča Željko Lainović, predsednik opštine Vrbas. Nakon ovih radova ostaju da se završe IV - 2 i V faza, to jest, spajanje sa kolektorom iz opštine Kule, a lokalnoj samoupravi ostaje veliki posao izgradnje kanalizacije u selima opštine i dovođenje ovih otpadnih voda kroz severni i južni kolektor do budućeg centralnog postrojenja.

- Dokumentacija za centralno postrojenje je u završnoj fazi i očekujemo da se ubrzo raspiše međunarodni tender za ovaj vredan posao. Ispravnost svih ovih koraka u rešavanju problema, potvrdila je i Studija izvodljivosti revitalizacije Velikog bačkog kanala, koju je izradila Evropska agencija za rekonstrukciju. Ona nam otvara vrata svih pretpristupnih fondova EU, jer iza nje stoje EAR i Svetska banka - dodao je Lainović.

Kruna svega trebalo bi biti čišćenje Velikog bačkog kanala. To će se obaviti kada budu prestala sva zagađenja, kada će čišćenje imati svrhu.

- Studija koja je urađena u saradnji sa vladom Republike Češke pokazala je da se veliki deo mulja kroz razne hemijske procese može čak i iskoristiti, ali i da je jedan manji deo opterećen teškim metalima. Njih moramo bezbedno i trajno izmestiti na deponiju koja će tek biti određena - zaključuje Bečić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.