Otopljavanje hrvatsko-srpskih odnosa

Izvor: Southeast European Times, 19.Apr.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otopljavanje hrvatsko-srpskih odnosa

Predsednici Hrvatske i Srbije nastavljaju da približavaju svoje zemlje, mada je nedavna balkanska turneja Ive Josipovića izazvala probleme novom hrvatskom predsedniku kod kuće.

19/04/2010

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 19/04/10

Odnosi između Hrvatske i Srbije se poboljšavaju. Njihovi predsednici sastali su se u više prilika tokom prošle nedelje.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović sastao se sa srpskim kolegom Borisom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Tadićem u Budimpešti prilikom trilateralnog susreta sa mađarskim predsednikom Laslom Šoljomom, pre nego što su otputovali u region Vojvodine u Srbiji, gde su razgovarali sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Takvi kontakti, složili su se oni, jačaju političku stabilnost i pomirenje širom regiona.

"Ako se Srbija i Hrvatska slažu oko svoje zajedničke budućnosti i ako prevaziđu probleme iz prošlosti ... to će pokazati poštenu nameru i spremnost da se preuzmu nove odgovornosti za celokupan region", rekao je Tadić.

Prema beogradskoj televizijskoj stanici B92, Tadić i Josipović razmotrili su mogućnost da obe zemlje odustanu od tužbi za genocid, koje su podnele jedna protiv druge u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Josipović je rekao: "Te tužbe imaju smisla ako problem ne može da se reši na drugi način, ali verujem da je moguće rešiti ih" uzajamnim dogovorom.

Osnova za dolaženje do takvog sporazuma, rekao je Tadić, jeste da nijedan zločin "ne može da ostane nerasvetljen i nekažnjen" i da prava građana moraju biti glavna.

Međutim, Josipovićeve nedavne posete u miroljubive svrhe izazvale su oštre kritike kod kuće. Tokom govora u parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) prošle nedelje, on je izrazio žaljenje zbog nastojanja Hrvatske da podeli zemlju tokom konflikta na Balkanu devedesetih godina.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i članovi vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odmah su napali tu izjavu, a Kosorova je ukazala da su te reči predstavljale kršenje Ustava Hrvatske.

Kosor je u petak (16. aprila) sazvala sastanak sa pet bivših premijera -- Franjom Gregurićem, Hrvojem Šarinićem, Nikicom Valentićem, Zlatkom Matešom i Mate Granićem -- koji su bili na funkcijama u vladi tokom rata.

Svaki od njih je rekao da Hrvatska nikada nije pokušala da izazove podelu BiH, niti je bila agresor u toj zemlji. Josipović, rekao je Gregurić, "izrekao je apsolutnu laž koja će sada naštetiti Hrvatskoj".

Kada se Josipović vratio u Zagreb, on je na televiziji otvoreno pozvao Kosorovu da dokaže da je prekršio ustav ili da ponudi svoju ostavku. Ona za sada nije odgovorila na taj izazov.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.