Otmice dece - jedna reč vodi u tragediju

Izvor: B92, 30.Okt.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmice dece - jedna reč vodi u tragediju

Prošle godine je u Srbiji prijavljeno čak 1549 nestanaka dece, ali na sreću, nijedan prijavljeni nestanak nije bio posledica izvršenja nekog krivičnog dela.

Slučajevi nestanka dece odnosili su se, najpre, na bežanja od kuće i odlazak iz domova za nezbrinutu decu ili hraniteljskih porodica.

Ako uzmemo u obzir da otmica, kako kaže kriminolog Boža Spasić, predstavlja "izuzetno spektakularan događaj koji privlači pažnju javnosti i medija", nužno se postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje društvene odgovornosti svih aktera do kojih informacije dolaze. Naročito informacije koje nisu proverene i istinite.

U tom smislu, mediji, na žalost, mogu da odmognu u istrazi, naročito ukoliko spekulišu neproverenim podacima.

Goran Mitrović, otac malog Petra, koji je nakon 20 sati drame zagrlio svog sina ispred policijske stanice u Staroj Pazovi, govorio je o "torturi koju je doživeo od strane pojedinih medija" i koliko je pogrešno informisanje u trenutku Petrovog nestanka bilo opasno.

"Neki mediji su usporavali istragu i nadležne službe da završe istragu, puštali su dezinformacije, doživeo sam pravu torturu određenih medija. Govorilo se da je dete prvo pronađeno oko podneva 27. oktobra i da se čeka politički vrh da bi se prikupili politički poeni. Dezinformacije su maltene uticale na to da dođe do tragičnog ishoda", istakao je vidno potreseni otac za televiziju Prva.

U slučaju otmice malog Petra, policijski posao, koji podrazumeva neposredni operativni rad i tehniku je, ipak, uspešno obavljen. Za manje od 24 sata Petar je bio sa svojom porodicom.

"Roditelj i ne treba da se obaveštava o svakom koraku istrage, to su službeni poslovi. Posao roditelja je da ode u policiju i pruži sve neophodne informacije nakon čega nadležne službe sprovode istragu", istakao je kriminolog Spasić.

Tačka od strane medija treba da bude stavljena nakon hapšenja počinioca dok se ne dobiju najviše kazne za krivično delo ove težine, dok posao policije tek počinje.

U slučaju malog Petra policija treba da odgovori na još nekoliko pitanja - da li je otmica dugo planirana, da li je meta napada bio i drugi sin, da li je bilo pomagača...

Do tada, slučajevi otmice dece se ne smeju politizovati.

Evropski broj za nestalu decu

Udruženje Astra je pre sedam godina uvelo Evropski broj za nestalu decu 116000, sa ciljem pružanja podrške roditeljima čije je dete nestalo, lakšeg i bržeg umrežavanja sa policijom i drugim važnim akterima i uspostavljanja i podsticanja što bolje razmene ključnih informacija, kako bi dete bilo što brže pronađeno.

U saopštenju su naveli da su od marta 2012. do septembra ove godine primili ukupno 2.800 poziva, od čega 109 prijava u vezi sa nestankom dece i 248 prijava nestanka bebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.