Izvor: Blic, 29.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmeno i otkačeno

Otmeno i otkačeno

Efektan detalj jedna je od najvažnijih modnih zapovesti. A, s druge strane, složen zahtev za kreatora, jer treba reći mnogo na malom prostoru. U često minijaturnoj formi treba spojiti modu, originalan dizajn, funkcionalnost i obično različite materijale, od kojih svaki diktira svoje tehničko rešenje. Svi ti zahtevi prepoznaju se kao vrhunska umetnost i kvalitet u rukavicama Evice Milovanov-Penezić, izloženim trenutno u Italijanskom kulturnom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (IKC, 15. maj - 8. juni). Savršenstvo u malom, mogao biti naziv njene izložbe sa blizu 500 eksponata, ali autorka kaže da je to samo postavka: 'Bez koncepta'.

Rosino Rizi, direktor IKC, očaran je otmenim i otkačenim rukavicama. Već je, kaže za 'Blic', uputio molbe Ambasadi SRJ u Rimu i Konzulatu u Milanu da organizuju prenos čitave izložbe u te svetske modne metropole. Slična ideja postoji i u Francuskom kulturnom centru. Možda će, ipak, Francuzi prvi predstaviti svetu ovu cenjenu i mnogo puta nagrađivanu 'primenjenu' umetnicu. Francuska vlada ju je upravo pozvala da tokom jula i avgusta gostuje u Centru 'Site internasional'. Svake godine taj centar izabere po jednog umetnika, koga naizmenično predlažu srpske i crnogorske institucije, i obezbeđuje mu studijski boravak u čuvenoj pariskoj likovnoj koloniji, stvorenoj da bi se upoznali umetnici sa svih meridijana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.