Otkupljena pisma Marlen Ditrih

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkupljena pisma Marlen Ditrih

Prodata pisma čuvene nemačke glumice Marlen Ditrih na aukciji za 3.000 evra. Filmska i pozorišna diva pisma slala švedskom kostimografu Maksu Goldstajnu.

Zbirka od 130 pisama pokojne nemačke glumice Marlen Ditrih prodata je na aukciji za 3.000 evra, saopštila je berlinska aukcijska kuća J.A. Štargart.

Kolekciju, čija je vrednost pre aukcije procenjena na 4.000 evra, kupio je privatni kolekcionar, čiji identitet nije saopšten.

Marlen Ditrih je pisma, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od kratkih poruka do pisama od nekoliko strana, pisala od početka 1960-ih godina, do kraja života.

Poslata su njenom prijatelju, švedskom kostimografu Maksu Goldstajnu.

U jednom od pisama, glumica je Goldstajnu zamerila što "nema vremena za nju". Njegov brat pronašao je pisma u Goldstajnovom domu posle njegove smrti.

Glumica i pevačica rođena 1901. u Berlinu, debitovala je u pozorištu, a potom je stekla svetsku slavu na velikom ekranu u filmu "Plavi anđeo" Jozefa fon Šternberga.

Žestoka protivnica nacističkog režima preselila se u SAD, a 1937. godine je dobila američko državljanstvo.

Njena podrška američkoj vojsci tokom rata žestoko je kritikovana u štampi po povratku u Nemačku 1960. godine.

Marlen Ditrih, koja je karijeru okončala 1975. godine, umrla je 1992. godine u Parizu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.