Otkriveno kako su britanski specijalci izvukli diplomate VIDEO

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 16:02

Otkriveno kako su britanski specijalci izvukli diplomate VIDEO

Tim elitnih britanskih specijalaca učestvovao je u tajnoj misiji izvlačenja diplomata iz Kartuma, glavnog grada Sudana u kom bukte sukobi, javlja Skaj njuz.

Misija je, kako navodi ta britanska televizija, počela pod okriljem noći ovog vikenda.

Tim elitnih britanskih specijalaca prebačen je u Kartum kasno naveče u subotu, američkim vojnim avionom u sklopu odvojene ali koordinisane američke misije spasavanja diplomata i drugih američkih državljana iz Sudana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Odmah po sletanju, britanski vojnici napustili su svoje američke kolege i nabavili nekoliko lokalnih vozila kojima su se odvezli kroz grad u smeru britanske ambasade.

Britanska ambasada i diplomate su smešteni u delu Kartuma koji se nalazi između dve zaraćene sudanske frakcije, što je misiju činilo posebno opasnom, navodi Skaj njuz.

Ranije tokom subote britanske diplomate i članovi njihovih porodica, njih tridesetak, okupili su se na ranije dogovorenoj lokaciji.

Vojnici su se susreli na dogovorenoj lokaciji s njima, ali i sa nekolicinom zvaničnika drugih zemalja kojima je Britanija odlučila da pomogne. Sve njih britanski specijalci su pripremili za evakuaciju.

Ali, pre toga trebalo je da procene situaciju na terenu, gde se borbe vode već desetak dana, kao i da odluče da li je situacija dovoljno bezbedna za izvlačenje ili će pak za akciju biti potrebno još vojnika.

Za samo izvlačenje ljudi iz Sudana korišćena su dva britanska vojna aviona, "C-130 herkules" i "A400M erbas", koji su poleteli iz britanske baze na Kipru.

Avioni su sleteli na sudanski aerodrom "Vadi Seidna", koji se nalazi tridesetak kilometara severno od Kartuma, oko 1 ujutro u nedelju po britanskom vremenu.

Britanski avioni stigli su oko sat i po nakon što je američki avion koji je prevozio britanske specijalce sleteo u Kartumu. Usledio je potencijalno najopasniji deo misije spasavanja.

Elitni tim britanskih vojnika je, naime, potom morao s lokacije na kojoj su se našli s diplomatama da otputuje oko 30 kilometara do aerodroma, do kog su morali da prođu više kontrolnih tačaka.

Britanski plan je uključivao i mogućnost slanja dodatnih vojnika u slučaju uličnih borbi, koji bi specijalcima pomogli da se probiju kroz kontrolne tačke i izvuku diplomate. U tom slučaju misija vojnika bila bi da zaštite diplomate od borbi do dolaska pomoći umesto brzog izvlačenja.

Ali Skaj njuz navodi kako je u gradu u trenucima u kojima se odvijala misija vladao relativni mir, pa su britanski specijalci uspeli da prebace diplomate i njihove porodice do aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.