Otkriveno je: Ovako će se odvijati kopnena ofanziva Gaze?

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 15:28

Otkriveno je: Ovako će se odvijati kopnena ofanziva Gaze?

Izraelske odbrambene snage (IDF) spremne su da započnu kopnene operacije u severnoj Gazi, a nameravani ishod je jasan – smrt Hamasa.

Ali prošlo iskustvo sugeriše da, uprkos tome što su daleko najmoćnija vojna sila, neće uspeti, piše Pol Rodžers, profesor mirovnih studija na Univerzitetu Bredford, za Gardijan.

Izrael planira "operaciju iz tri faze". Prva faza počela je intenzivnim vazdušnim bombardovanjem i nastaviće se kopnenim operacijama koje imaju za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "neutralisanje terorista i uništavanje infrastrukture Hamasa", rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Druga faza će uključivati uništavanje bilo kakvog preostalog otpora, nakon čega će uslijediti završna faza, stvaranje značajne tampon zone oko Gaze.

Porazom Hamasa, traka će biti odsečena od Izraela i verovatno će postati odgovornost međunarodne zajednice, verovatno uključujući snabdevanje strujom, vodom, hranom i drugim potrebama.

U samo jednom od svojih prethodnih ratova, u julu 2014, ID je izvršio veliki kopneni upad – i tada je njena elitna Golani brigada pretrpela ozbiljne gubitke. Ovo, kao i pretpostavljena spremnost Hamasa, čine gotovo sigurnim da će ID ovog puta koristiti veoma jaku vazdušnu moć pre bilo kakvih kopnenih napada.

S obzirom na potpunu odlučnost vlade Benjamina Netanjahua da uništi Hamas, još mnogo hiljada Palestinaca će biti ubijeno, a desetine hiljada ranjenih. Ako se rat konačno završi, Palestinci u Gazi će verovatno biti ograničeni na daleko manje područje i podvrgnuti intenzivnom nadzoru

U suštini, intenzivno uništavanje Gaze moglo bi da završi pomeranjem mesta sukoba na Zapadnu obalu, umesto da ga zapravo okonča.

Širom većeg dela globalnog juga, a posebno na Bliskom istoku, raste antiizraelsko raspoloženje koje se radikalno razlikuje od podrške ponuđene 7. oktobra i neposredno nakon nje.

Hamas već ima podršku na Zapadnoj obali, a nesposobnost i korupcija u palestinskim vlastima čine to telo irelevantnim.

Više o sukobu Hamasa i Izraela pročitajte u našem LIVE blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.