Otkriveno: Šok, padaće svi rekordi; Ali ni to nije ono najgore

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 10:42

Otkriveno: Šok, padaće svi rekordi; Ali ni to nije ono najgore

Prirodni klimatološki fenomen El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Naučnici veruju da će El Ninjo verovatno učiniti 2024. najtopliju godinu u istoriji, i mogao bi doneti sušu Australiji i delovima Azije, više kiše na jugu SAD i oslabiti monsun u Indiji. El Ninjo takođe pogoršava uslove suše u Africi.

"U zavisnosti od svoje snage, El Ninjo može izazvati niz uticaja, kao što je povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rizika od obilnih padavina i suše na određenim lokacijama širom sveta. Klimatske promene mogu da pogoršaju ili ublaže određene uticaje povezane sa El Ninjoom. Na primer, El Ninjo može dovesti do novih temperaturnih rekorda", rekla je klimatolog iz NOAA Mišel L'Here za BBC.

Fenomen El Ninja prvi su primetili peruanski ribari još 1600. godine. Oni su primetili da su tople vode dostigle vrhunac u blizini Amerike u decembru i nazvali su događaj "El Ninjo de Navidad", što na španskom znači Hristovo dete.

"El Ninjo je jedna od faza fenomena ENSO (El Nino-Southern Oscillation). Reč je o pozitivnim anomalijama temperature mora, za koje je primećeno da se javljaju najčešće oko Božića, pre svega na obalama Ekvadora i Perua, a mogu da traju i nekoliko meseci. Zbog povećanja temperature mora, količina ribe se smanjuje. Ove anomalije, osim lokalno duž obale Južne Amerike, mogu se proširiti i mnogo dalje, u centralni Pacifik", objasnila je Lidija Srnec, klimatolog iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Suprotan klimatski fenomen je La Ninja, što na španskom znači devojčica. Tokom La Ninje, pasati duvaju velikom snagom po celom Tihom okeanu. Istovremeno guraju površinski sloj okeana niz vetar i izazivaju uzlaznu struju u moru i snižavanje površinske temperature u centralnom i istočnom delu Tihog okeana.

"Tokom El Ninja zimi, mlazne struje su izraženije iznad istočnog Pacifika, a putanje tropskih oluja i frontalnih sistema statistički se razlikuju od uobičajenih. Uočavaju se područja sa povišenim temperaturama vazduha, ali i prostorno znatno suvlji delovi duž bližih kontinenata. Suprotno se uočava tokom La Ninje", naglasila je Srnec, koja se u svom magistarskom radu bavila uticajem fenomena ENSO.

"S obzirom na udaljenost porekla El Ninja i La Ninje od Evrope i brojne druge bliže vremenske modifikatore, kao što je Severnoatlantska oscilacija, NAO, nije lako utvrditi stepen uticaja ENSO na vreme ovde. Efekat nije istovremen i može se posmatrati sa pomeranjem u vremena", dodala je klimatolog Lidija Srnec.

Epizode ​​El Ninja i La Ninja obično se javljaju svake dve do sedam godina i obično traju devet do 12 meseci. Oni se ne smenjuju striktno periodično: događaji La Ninja su ređi od epizoda El Ninja. Ali između 2020. i 2022. godine, severna hemisfera je imala tri epizode ​​La Ninje zaredom. Tokom epizode ​​El Ninja, globalne temperature rastu za oko 0,2 stepena Celzijusa, a padaju za oko 0,2 stepena Celzijusa tokom La Ninje, saopštila je britanska meteorološka služba.

"Sada je El Ninjo u porastu, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine. Novi globalni temperaturni rekord 2024. je definitivno verovatan i zavisi od toga koliko je jak ovaj El Ninjo", rekao je Adam Scaife, šef dugoročne prognoze u Met Office-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"POČEO JE EL NINJO" Zbog ovog fenomena naučnici veruju da će 2024. godina biti NAJTOPLIJA U ISTORIJI: Imaće pik krajem ove godine, a evo šta to znači za naš region

Izvor: Blic, 26.Avg.2023

Prirodni klimatološki fenomen El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). Naučnici veruju da će zbog njega 2024. godina biti najtoplija u istoriji i da bi mogao doneti sušu Australiji i delovima Azije, ali i više kiše na jugu SAD-a...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.