Otkriveno: I Srbija je upozorila; To će značiti rat i odmah ćemo odgovoriti

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 10:01

Otkriveno: I Srbija je upozorila; To će značiti rat i odmah ćemo odgovoriti

Ukoliko dođe do napada na rute gasa, Budimpešta i Beograd će to smatrati zadiranjem u svoje rute za dobijanje ruskog gasa kao izgovor za rat.

Nakon sabotaže Severnog toka, Mađarska i Srbija su upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje gasa iz Ruske Federacije smatrati za "casus belli", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

On je podsetio da je Mađarska sabotažu Severnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao je "manifestacijom nedostatka suvereniteta".

"Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti", kazao je mađarski premijer.

Orban je pozvao na odustajanje od takvih planova, ne otkrivši kome je tačno upućeno njegovo upozorenje, precizirajući da se ne radi o Ruskoj Federaciji.

"Možda tako možete sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom", odlučno je poručio.

Prema njegovim rečima: "Sve je bilo u redu pre uvođenja sankcija Rusiji i podrivanja Severnog toka", i napomenuo da "Budimpešta sada traži nove pravce snabdevanja gasom, pre svega, u vezi sa tim se razmatra Turski tok, preko kojih se ruski gas izvozi u Evropu, uključujući Mađarsku".

Karlson je zauzvrat napomenuo da nema sumnje u ideju da je sabotažu Severnog toka organizovala administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, da li na direktan ili indirektan način.

Podsetimo, u februaru je američki novinar Simor Herš izneo rezultate istrage prema kojima je Vašington prošlog leta postavio eksploziv ispod gasovoda, a aktivirali su ga predstavnici Norveške.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je američki predsednik Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti.

Takođe, višemesečna istraga nemačkog Špigla i ZDF-a ukazuje da je za napad na Severni tok odgovorna, po svemu sudeći, Ukrajina, koja se nadala da će tako ekonomski oslabiti Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.