Otkriveni su novi detalji pokušaja državnog udara u Nemačkoj

Izvor: B92, 10.Dec.2022, 11:26

Otkriveni su novi detalji pokušaja državnog udara u Nemačkoj

Otkriveni su novi detalji pokušaja državnog udara u Nemačkoj.

Slavni kuvar čija je ćerka devojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe i bivši policajac koji je nekada bio zadužen da štiti jevrejske zajednice od terorističkih napada su među najnovijim ličnostima koje su dovode u vezu sa osujećenim planom puča u Nemačkoj.

U nastavku istrage očekuju se nova hapšenja.

Detalji koji izlaze na svetlost dana nakon najveće policijske operacije protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desničarskog ekstremizma u Nemačkoj ukazuju na to da su osumnjičeni možda bili unapred obavešteni o racijama, u kojima je 3.000 policajaca bilo na više od 150 adresa širom Nemačke, u Austriji i Italiji.

Tada je uhapšeno 25 osoba.

Broj osumnjičenih se do petka povećao na 54, a očekuje se još hapšenja. Oružje je pronađeno na više od 50 lokacija, saopštio je Federalni biro kriminalističke policije.

Frenk Hepner, kuvar iz Minhena, koji je u sredu uhapšen u hotelu sa pet zvezdica u austrijskom skijalištu Kicbil gde je radio, navodno je bio član komandnog štaba vojnog ogranka terorističke grupe, odgovoran za regrutovanje novih članova, nabavke oružja i druge opreme, kao i izgradnju komunikacione i IT strukture otporne na greške.

Imao je i zadatak da vodi kantinu u kojoj bi se hranili pripadnici takozvane "nove nemačke armije".

Austrijski dnevnik Di Prese, pozivajući se na istražitelje, navodi da je Hepner (62) takođe trebalo da bude lični kuvar Hajnrihu XIII, princu od Rojsa, nakon što bi bio postavljen za kralja.

Navodi se i da je Hepner grupi obezbedio novac, pribor za kuvanje, kamper kombi i generator za hitne slučajeve.

Hepnerova 28-godišnja ćerka Šalimar je u vezi sa Davidom Alabom, profesionalnim fudbalerom koji igra za Real Madrid i kapitenom austrijske reprezentacije.

Alaba nije odgovarao na zahteve za komentar, navode nemački mediji koji su pokušali da ga kontaktiraju.

Među ostalima za koje se tvrdi da je bio deo grupe je i bivši policajac koji je nekada imao zadatak da zaštiti jevrejske zajednice od terorističkih napada. Mihael Frič uhapšen je sa partnerkom Melani Riter u blizini Hanovera u severnoj Nemačkoj.

Frič (58) je suspendovan sa dužnosti 2020. godine, a kasnije i otpušten, nakon što se pojavio na protestima koje su organizovali poricatelji kovida.

Kasnije je postao parlamentarni kandidat za Di Bejsis, političku stranku Kuerdenker pokreta koji negira kovid. NJegov pravni žalbeni postupak protiv razrešenja je još bez epiloga.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku nastavila je da se distancira od svoje bivše članice Birgit Malsak-Vinkeman, sudije koja je uhapšena u svom domu u zapadnom Berlinu u jer je navodno bila jedan od ključnih zaverenika. Nakon državnog udara planirano je da bude ministarka pravde.

Bilo je široko rasprostranjenih poziva na reviziju pristupa Rajhstagu. Malsak-Vinkeman, koja je kao bivša poslanica imala pravo pristupa zgradi parlamenta, navodno je vojnom ogranku grupe davala važne logističke informacije o tome kako da uđu.

- Obnovljena kontrola pristupa Bundestagu od strane bivših poslanika AfD-a je neophodna nakon otkrića oko Malsak-Vinkemanove - rekao je Konstantin Kule, zamenik parlamentarnog lidera pro-poslovnih liberala, pozivajući bezbednosne snage da zabrane pristup bilo kome koga smatraju potencijalnim bezbednosnim rizikom.

U kojoj meri je grupa imala kapacitet da fantazije o moći pretvori u stvarnost ostaje predmet žučne rasprave.

Prema pisanju magazina Der Špigel, među predmetima zaplenjenim u racijama bili su pištolji kalibra 9 milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, borbeni šlemovi, oprema za noćno osmatranje i oružje policajca i policajke koji su bili među osumnjičenima.

Levičarski dnevnik Di Tagescajtung izvestio je da su istražitelji pronašli "listu za odstrel" na kojoj se nalazi 18 imena i adresa istaknutih nemačkih političara i novinara koje je grupa možda nameravala da cilja.

Među njima je bila ministarka inostranih poslova Analena Berbok, zajedno sa još šest poslanika Bundestaga i tri voditelja javnih televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.