Otkriveni podaci britanske tajne službe bacaju novo svetlo na NAJPOZNATIJU ŠPIJUNKU SVIH VREMENA

Izvor: Blic, 19.Jul.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni podaci britanske tajne službe bacaju novo svetlo na NAJPOZNATIJU ŠPIJUNKU SVIH VREMENA

Šaputanje na jastuku koristi se od pamtiveka. Poslati muškarcu koji poseduje osetljive informacije predivnu ženu koja će ga opčiniti svojim čarima do te mere da će zaboraviti na svoje obaveze. I u tom stanju sladostrašća odati najveće tajne svoje zemlje mrskom neprijatelju te tako dovesti sunarodnike u opasnost. Mata Hari je bila čarobna plesačica, čije je ime postalo simbol za špijunku, ali dvostruku - francusku i nemačku. Ovih je dana objavljena knjiga koja baca novo svetlo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njen slučaj.

Naime, istoričarka Meri Kreg nakon istraživanja po prašnjavim arhivima tajnih službi otkrila da su Britanci bili prvi koji su nanjušili da bi Mata Hari mogla biti dvostruki agent, piše Jutranji list.

"Motriti je"

Ona je 1915. godine prvi put došla u Britaniju, a tada tek osnovana protivnemačka obaveštajna služba MI5 (skraćena za Military Ingelligence, Vojna obaveštajna služba, koja se bavi unutrašnjim obaveštajnim pitanjima) zainteresovala se za nju jer im je nakon dolaska dala kontradiktorne informacije.

Evo kako je glasio zaključak istražitelja: "Iako je bila pomno pretražena i nije pronađeno ništa inkriminišuće, policija i vojska smatraju da je sumnjiva i zbog toga treba motriti njeno dalje kretanje".

Svim je lukama poslata poruka da Mata Hari "treba uskratiti dozvolu za povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo".

Šefova taština

Kopiju izveštaja poslali su Francuzima koji se na to nisu obazirali jer su bili uvereni da su je oni bolje procenili. I pogrešili su. A to sebi nije mogao priznati Žorž Lado, tadašnji čelnik francuske obaveštajne službe, koji je lično vrbovao Matu Hari da bi mu pribavljala nemačke tajne.

Ričard Tinsli, britanski agent koji je radio u Holandiji, javio je 3. februar 1916. godine da plesačica ima finansijskih problema te da je primila "15.000 franaka od nemačke ambasade". Trinaest dana kasnije, isti agent potvrđuje svoje pređašnje izveštaje te dodaje da su joj "Nemci uplatili novac u banku". Šest dana kasnije šalju poruku Francuzima da je Mata Hari osoba koja bi odmah bila uhapšena da stupi na britansko tlo.

Čvrsti dokazi

Naime, tumači Meri Kreg, Britanci nisu imali čvrste dokaze da potvrde svoje sumnje. A onda je Mata Hari otputovala u Španiju gde se susrela sa atašeom nemačke vojske koji joj je dao 3.500 franaka.

Francuzi nakon toga dešifruju poruku nemačkog agenta kodnog imena H21 koji javlja da je ta suma bila isplaćena u Španiji. Odmah nakon toga Mata Hari je uhapšena u svojoj sobi u Jelisejskoj palati i osuđena na smrt. Pre 100 godina izašla je pred streljački vod i ubijena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.