Plombe iz antičkog doba

Izvor: B92, 21.Apr.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plombe iz antičkog doba

Tim italijanskih stručnjaka pronašao je nedavno dokaze da su plombe na zubima rađene još u antičkom svetu.

Tim na čelu sa Federikom Bernardinijem sa Međunarodnog centra za teorijsku fiziku iz Trsta koristio je različite tehnike kako bi dokazali da 6.500 godina stara lobanja pronađena u Sloveniji ima napukli zub koji je plombiran pčelinjim voskom.

Reč je, kako prenosi američki list "Arheologija" o najstarijoj plombi ikada otkrivenoj.

Slična, inovativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehnika primenjena je u slučaju jednog Egipćanina čije je mumificirano telo staro oko 2.100 godina.

Tim koji je predvodio Endru Vejd sa univerziteta Zapadni Ontario pronašao je da je muškarac imao "plombe" napravljene od lana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkrivene plombe iz antičkog doba!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Apr.2013

Tim na čelu sa Federikom Bernardinijem sa Međunarodnog centra za teoretsku fiziku iz Trsta koristio je različite tehnike kako bi dokazao da 6.500 godina stara lobanja, pronađena u Sloveniji, ima napukli zub koji je plombiran pčelinjim voskom

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.