Otkrivene masovne grobnice u zapadnoj Hercegovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene masovne grobnice u zapadnoj Hercegovini

MOSTAR - Na prostoru opština Široki Brijeg i Posušje otkrivene su i otvorene dve nove masovne grobnice u kojima se nalaze tela više nepoznatih lica, najverovatnije, srpskih žrtava.

Glavni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Nijaz Mehmedbašić potvrdio je novinarima da se u jami Bahtijevica na Gorancima, opština Široki Brijeg, nalaze civilne žrtve rata iz perioda 1991. do 1995. godine i da je najverovatnije reč o žrtvama srpske nacionalnosti.

Prema prvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podacima, u jami se nalazi tri do pet lica, a jedan od direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović izrazio je sumnju da se u jami nalazi veći broj tela.

"Jama je u veoma lošem stanju i postoji mogućnost obrušavanja stena. Delovi tela se nalaze ispod stena, ali sa sigurnošću možemo potvrditi da se radi o civilnim žrtvama iz proteklog rata, jer su pronađeni delovi odeće koji su dobro očuvani", rekao je Mašović.

Informacije

Informacije o postojanju masovne grobnice u jami Bahtijevica Institut je dobio od istražilaca Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

"Nakon prvih dobijenih informacija, angažovane su alpinističke grupe Sipe koje su utvrdile da se na više od 90 metara dubine nalaze skeleti ljudskog porekla koji pripadaju žrtvama iz proteklog rata. Pretpostavljen je i identitet žrtava, ali do njegovog utvrđivanja i DNK analize nećemo govoriti o imenima", izjavio je predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić.

Nakon ekshumacije u jami Bahtijevica, žrtve će biti prebačene u Centar za obdukciju i identifikaciju u Nevesinje.U poslednje dve godine, ovo je treća masovna grobnica na području Goranaca.

Masovnu grobnicu u opštini Posušje, na izlazu iz grada prema Tomislavgradu, otkrili su istražioci Instituta za nestale osobe BiH.

"Radovi na grobnici u Posušju još nisu počeli, ali prema prvim informacijama postoji sumnja da je reč o grupi nestalih lica iz aprila 1992. godine. U ovoj masovnoj grobnici moglo bi biti od osam do 17 tela", objasnio je Bogdanić.

Prema njegovim rečima, do sada je otkriveno 414 masovnih grobnica na području BiH i 27 jama koje su poslužile kao masovne grobnice.

Nestali

Generalni direktor Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Katrin Bomberger rekla je da je nakon rata u BiH bilo 30 000 nestalih osoba.

"Samo mali broj njih je pronađen. U BiH se još traga za 8 000 do 10 000 tela. Zbog ovoga podatka moramo tražiti nestale, jer nije samo porodicama bitno da budu pronađena tela njihovih najmilijih, već je bitno i za nas i za BiH, jer su to mesta zločina", rekla je Bomberger.

Masovne grobnice u opštinama Široki Brijeg i Posušje, zajedno sa predstavnicima Instituta za nestale BiH i Međunarodne komisije za nestale, obišao je i ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.