Otkrivena tajna svemirskog čuda (Video)

Izvor: S media, 11.Jan.2011, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena tajna svemirskog čuda (Video)

Svemirski teleskop Habl istražio je neobičan sjajan zeleni oblak gasova koji astronome zbunjuje još od trenutka kada je otkriven 2007. godine

Najnovija studija pokazala je da plinove oblaka osvetljava obližnji kvazar te da se u jednom džepu oblaka rađaju nove zvezde. Misteriozna golema skupina veličine Miečnog puta (oko 100.000 svetlosnih godina) lebdi u svemiru u blizini spiralne galaksije IC 2497. Od Zemlje je udaljena oko 650 miliona svetlosnih godina.

Oblak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je nazvan "Hanny's Voorwerp" po Hani van Arkel, holandskoj učiteljici koja ga je otkrila 2007. u sklopu internet istraživanja svemira poznatog kao "Galaksi Zoo". Ovaj projekt angažuje amatere u proučavanju desetak hiljada galaksija koje snima Habl.

Najoštrija fotografija "Hanny's Voorwerpa", koju je Hubble dosad snimio svojom širokouglom kamerom 3 i naprednom kamerom za istraživanja, otkrila je da u oblaku postoji sazveždje zvezda. Radijska posmatranja pokazala su da se iz jezgra obližnje galaksije uzdižu gasovi i da su oni u interakciji s malenim područjem "Hanny's Voorwerpa" koje se urušava i stvara zvezde. Ovo urušavanje najverovatnije izaziva pritisak dotoka novih gasova. Najmlađe među zvezdama stare su tek nekoliko miliona godina.

Naučnici pretpostavljaju da je susret IC 2497 s nekom drugom galaksijom podstaknuo stvaranje crne rupe u njoj i izvukao gasove koji danas lebde u svemiru.



Zelenkasti "Voorwerp" moguće je videti samo zato što ga obasjava svetlost iz središta galaksije odnosno iz kvazara koji se verovatno ugasio pre nekih 200.000 godina.

Kvazari su najsvetlija svemirska tela - jezgra galaksija - čiju energiju stvaraju supermasivne crne rupe. Da bi stvorile luminozitet jačine 10 na 40 W - što je prosečni sjaj kvazara - supermasivne crne rupe moraju konzumirati količinu materijala jednaku masi 10 Sunca godišnje. Najsjajniji poznati kvazari konzumiraju oko 1.000 Sunčevih masa godišnje.

Smatra se da se kvazari pale i gase zavisno od okoline - nakon što kvazar konzumira sav gas i prašinu u svojoj okolini, pretvara se u običnu galaksiju.

Voditelj istraživanja astronom Bil Kil sa Univerziteta Alabama predstavio je rezultate studije juče na zasjedanju Američkog astronomskog društva u Sijetlu.

(Tportal)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.