Otkrivena tajna pošta Obame i Bajdena; Slali hiljade mejlova pod pseudonimom

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 21:19

Otkrivena tajna "pošta" Obame i Bajdena; Slali hiljade mejlova pod pseudonimom

Mejlovi slati tadašnjem potpredsedniku stizali su i njegovom sinu Hanteru Bajdenu

Nacionalna uprava za arhive i dokumente čuva više od 5.000 mejlova Bele kuće koje su pod pseudonima slali i primali tadašnji potpredsednika Džozef Bajden i bivši predsednik Barak Obama i čeka dozvolu da ih objavi.

Kako prenosi "Vašington tajms" Bajden je koristio najmanje tri pseudonima dok je bio potpredsednik, a istražitelji Predstavničkog doma zatražili su pristup porukama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovog meseca u okviru istrage o tome da li je učestvovao u ilegalnom trgovanju uticajem.

Neki od mejlova Bajdenu iz, za sada nepoznatog razloga, slati su i njegovom sinu Hanteru Bajdenu, uključujući i poruku o zakazivanju razgovora između potpredsednika i tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka u maju 2016. godine. Hanter Bajden je u to vreme bio član odbora ukrajinske energetske kompanije.

Zvaničnici iz Nacionalnog arhiva su priznali da poseduju 5.138 mejlova Bele kuće u kojima se koristio jedan od tri poznata pseudonima Džozefa Bajdena, ali odbijaju da daju podatke istražiteljima Doma dok ne dobiju dozvolu od njega i Obame, rekao je listu predsedavajući Komiteta za nadzor i odgovornost Džejms Komer.

"Zvaničnici Nacionalnog arhiva su nagovestili da su poslali neke od dokumenata predstavnicima bivšeg predsednika Obame i Džozefa Bajdena na njihovo odobrenje da budu objavljeni", rekla je portparolka Džesika Kolins.

"Predsednik Bajden je obećao najtransparentniju administraciju u istoriji i u potpunosti očekujemo da on odobri objavljivanje ovih zapisa".

O hiljadama skrivenih mejlova Bajdena je prvo izvestila pravna Fondacija "Sautvestern ligal" i zatražila dokumenta na uvid na osnovu Zakona o slobodi informacija. Nacionalni arhiv je otkrio fondaciji da takođe poseduje 25 elektronskih fajlova i 200 stranica "potencijalno odgovarajućih zapisa", ali ih neće predati.

Fondacija je podnela tužbu za dobijanje podataka.

"Nažalost, nakon što je identifikovao skoro 5.400 potencijalno odgovarajućih zapisa, Nacionalni arhiv je odugovlačio i još uvek nije proizveo nijedan mejl", rekla je generalni savetnik fondacije, Kimberli Herman.

Herman je rekla da je fondacija podnela skoro desetak tužbi koje su razotkrile odnose između različitih kompanija Hantera Bajdena i veze sa saveznom vladom.

"Bajdenovi mejlovi se ne razlikuju. Javnost ima pravo da zna šta je u njima", rekla je ona. Podaci Bele kuće pokazuju da je Bajden koristio ime Robert L. Piters dok je bio potpredsednik. Istražitelji Predstavničkog doma kažu da je Bajden takođe krio svoje ime u mejlovima koristeći pseudonime Robin Var i DžRB Var.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.