Otkrivena nova vrsta praistorijskog nosoroga - viši od žirafe i težak kao četiri slona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 15:50

Otkrivena nova vrsta praistorijskog nosoroga - viši od žirafe i težak kao četiri slona

Na severozapadu Kine je otkrivena nova vrsta praistorijskog džinovskog nosoroga, jednog od najvećih sisara koji je hodao Zemljom, objavili su naučnici.

Nosorog "paraceratherium linxiaense" je živeo pre otprilike 26,5 miliona godina i bio je težak 21 tonu, kao četiri velika afrička slona, prenosi Bi-Bi-Si.

Mogao je da dosegne visinu od sedam metara, što ga čini višim od žirafe.

Takvi zaključci su doneti na temelju fosila otkrivenih u severnoj kineskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << provinciji Gansu.

U studiji objavljenoj juče u časopisu "Communications Biology", istraživači navode da je analizom fosila, pronađenih 2015. godine, zaključeno kako oni pripadaju novoj vrsti, drugačijoj od dosad poznatih džinovskih nosoroga.

Potpuno očuvana lobanja i čeljust pokazuju sličnost sa današnjim tapirima, zaključak je istraživanja koje je predvodio Deng Tao sa paleontološkog instituta u Pekingu.

Nova vrsta srodna je divovskim nosorozima koji su nekada živeli u Pakistanu, što sugeriše da su se kretali širom centralne Azije.

Nosorozi su slobodno putovali između severozapada Kine i indijsko-pakistanskog potkontinenta, što znači da je Tibetanska visoravan tada imala nizinska područja, smatraju naučnici.

"Tropski uslovi omogućili su džinovskom nosorogu da se vraća severno u centralnu Aziju, što implicira da Tibet još nije bio visoravan velike visine", saopštio je Deng.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.