Otkrivena nova potencijalno nastanjiva planeta (VIDEO)

Izvor: S media, 07.Sep.2012, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova potencijalno nastanjiva planeta (VIDEO)

Novootkrivena egzoplaneta dobila je naziv Gliese 163c i nalazi se u takozvanom 'zelenom' pojasu, pogodnom za formiranje vode na planetama, a time i života. Planeta se vrti oko crvenog patuljka Gliese 163, koji je od Zemlje udaljen 49 svetlosnih godina.

Gliese 163c revoluciju oko svoje matične zvezde napravi u svega 26 dana. Njegova masa veća je od Zemljine 6,9 puta, a veličina mu se procenjuje na između 1,8 i 2,4 veličine Zemlje, prenosi Daily Mail.

Novootkrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << planeta prima i 40 posto više svetlosti od svoje zvezde, što znači da je topliji od Zemlje.

'Ne znamo sastav atmosfere Gliesea 163c, ali ako pretpostavimo da se radi o toplijoj verziji atmosfere, temperatura na površini mogla bi iznositi oko 60 stepeni Celzijusa', ističu astronomi koji rade na European Southern Observatory HARPS teleskopu.

Najkompleksniji život na Zemlji, poput biljaka, životinja i ljudi, ne mogu preživeti na temperaturama iznad 50 stepeni Celzijusa. Ali, čitav niz ekstremnih organizama može da živi na takvoj temperaturi.

(Daily mail)

Foto: printscr video

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.