Otkrivena nova patuljasta planeta Spoljnog solarnog sistema

Izvor: Blic, 12.Jul.2016, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova patuljasta planeta Spoljnog solarnog sistema

Međunarodni tim astronoma je otkrio novu patuljastu ledenu planetu koja se okreće oko Zemlje u disku malih ledenih područja (svetova) izvan Neptuna, saopštio je istraživački tim.

Ledena planeta dobila je oznaku RR245, deo je Spoljnog solarnog sistema Origins, a primećena je uz pomoc teleskopa Kanada-Francuska-Havaji, prenosi Si-En-En.

"Zajedno smo sklopili istoriju našeg Sunčevog sistema", navodi u saopštenju Mišel Banister sa Univerziteta Viktorija u Britanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kolumbiji.

Ova patuljasta planeta je jedna od retkih pripadnika ledenog područja koja je dovoljno velika i svetla, što je čini pogodnom za proučavanje, za razliku od većine koji su mali i slabašni.

Njena širina čini nešto više od pet odsto širine Zemlje, što je oko 435 milja, a njena ukupna površina još nije precizno utvrđena.

Procenjuje se da putuje 700 godina oko Sunca, što znači da ima jednu od najvećih orbita od bilo koje druge patuljaste planete.

Postoje verovanja da su čak 200 patuljastih planeta u Kuperovom kaišu velikih masa i sačinjavaju ih komete, smrznuto kamenje, i drugi objekti koje kruze oko Sunca iza Neptuna.

Banister kaže da su ovi svetovi fascinantni jer nam potencijalno mogu reći kako od predmeta smotane strukture leda i kamena nastaje geološki proces koji razdvaja i preuređuje svoj materijal, kao što se dešava na Plutonu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkrivena nova patuljasta planeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2016

Međunarodni tim astronoma je otkrio novu patuljastu ledenu planetu koja se okreće oko Zemlje u disku malih ledenih područja (svetova) izvan Neptuna, saopštio je istraživački tim...Ledena planeta dobila je oznaku RR245, deo je Spoljnog solarnog sistema Origins, a primećena je uz pomoću teleskopa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.