Otkrivena najveća struktura u svemiru

Izvor: Blic, 12.Jan.2013, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena najveća struktura u svemiru

Međunarodni tim astronoma otkrio je najveću poznatu strukturu u univerzumu – grupu kvazara toliko veliku da bi vozilu koje putuje brzinom svetlosti trebalo četiri milijarde godina da je pređe.

Kvazari, odnosno "kvazi stelarni objekti", izgledaju kao zvezda, ali emituju ogromnu količinu radio zračenja. Oni su najsjajniji objekti u univerzumu. Ova jezgra drevnih galaksija koji zbog jarke svetlosti mogu da se vide sa velikih udaljenosti na relativno kratak vremenski period, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između 10 i 100 miliona godina.

Kvazari teže grupnom povezivanju, u strukture poznate kao Velike grupe kvazara (LQG), od kojih su neke šire od 600 miliona svetlosnih godina.

Međutim, novootkrivena struktura, nazvana Ogromna LQG, toliko je masivna da naučnici smatraju da će predstavljati izazov za fundamentalni princip kosmologije Alberta Ajnštajna, koji kaže da, kada se posmatra sa dovoljno velike skale, univerzum izgleda homogeno - isto u svim pravcima, za sve posmatrače, bez obzira gde se nalaze.

Nova LQG je toliko velika da teorijski ne bi trebalo da postoji. Naučnici kažu da, prema njihovim proračunima, strukture veće od oko 1,2 milijardi svetlosnih godina ne bi trebalo da postoje.

- Teško je proceniti veličinu ove LQG strukture, ali možemo reći sa sigurnošću da je najveća ikad viđena u čitavom univerzumu – rekao je dr Rodžer Klous.

Ogromna LQG sastavljena je od 73 kvazara i proteže se na 1,6 milijardi svetlosnih godina u većini pravaca, dok je na najširoj tački ta razdaljina velika četiri milijarde svetlosnih godina.

Džinovska struktura se nalazi u istom regionu neba kao i jedna od ranije poznatih grupa kvazara, otkrivena 1991. godine. Ona sadrži 34 kvazara i široka je oko milijardu svetlosnih godina (crveni krstići na fotografiji) i pravi je patuljak naspram Ogromne LQG.

Radi poređenja, na najširoj tački ova LQG je otprilike 1.600 puta veća od udaljenosti između naše galaksije Mlečni put i najbližeg suseda Andromede, koja iznosi 2,5 miliona svetlosnih godina. Disk Mlečnog puta je širok oko 100.000 svetlosnih godina.

Povezane vesti: Nakon silovitog sudara najveća viđena spiralna galaksija "rodila" sićućnu novu galaksiju Kosmički fenomen: Skupovi galaksija povezani "mostom" od gasa U Mlečnom Putu otkrivena zvezda u orbiti crne rupe Prva slika mlaza čestica na ivici crne rupe, prvi put izmerena crna rupa Otkriven svetleći oblak oko Mlečnog puta

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena najveća struktura u svemiru

Izvor: B92, 12.Jan.2013

Britanski astronomi pronašli su najveću strukturu u svemiru – tako veliku da bi svetlosti trebalo četiri milijarde godina da je pređe...Poređenja radi, naša galaksija Mlečni put odvojena je od najbližeg “komšiluka” sazvežđa Andromede oko 2,5 miliona svetlosnih godina...Čitavi klasteri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.