Otkrivena čuvena Industrija, 207 godina bio na dnu mora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2022, 14:30

Otkrivena čuvena "Industrija", 207 godina bio na dnu mora

Mesto nestanka kitolovca bilo je misterija sve do 25. februara 2022. godine.

Dvadesetak godina je Industrija sa svojom posadom lovila kitove u Atlanskom okeanu, Karipskom moru i Meksičkom zalivu. Devetnaest i po metara dugačak trgovački jedrenjak sa dva jarbola izgrađen je 1815. godine u Vestportu u Masačusetsu, i uspešno je jedrio sve do 26. maja 1836. godine - kada je nestala u oluji.

Čuvenu Industriju otkrila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (NOAA) naobali Paskagule, u državi Misisipi.

Sa brodom je nestao i spisak imena članova posade. Međutim, ostali su sačuvani spiskovi sa prethodnih putovanja koji pokazuju da su među članovima posade bili Indijanci, Afroamerikanci...

"Istorija Afroamerikanaca i Indijanaca je američka istorija, a ovo značajno otkriće je važan podsetnik na ogroman doprinos Afroamerikanaca i Indijanaca razvoju zemlje", rekao je zamenik američkog sekretara za trgovinu Don Grejvs u izjavi koju je objavila NOAA.

"Ovaj brod iz 19. veka pomoći će nam da naučimo nešto novo o životima afroameričkih i indijanskih mornara i njihovim zajednicama, kao i o ogromnim izazovima sa kojima su se suočavali na kopnu i na moru".

Kako je pronađena Industrija?

Otkriće Industrije je rezultat saradnje naučnika i arheologa iz Biroa za upravljanje energijom okeana, privatne arheološke firme SEARCH Inc. i NOAA.

Kada su nakon detaljnih istraživanja odredili potencijalno mesto potonuća broda, tim je u morske dubine spustio vozilo na daljinsko upravljanje. Nakon što su pregledali snimke, tim naučnika utvrdio je da je zaista reč o Industriji, piše CNN.

U čitavom procesu istraživanja nestanka broda i posade učestvovao je i bibliotekar iz Vestport javne biblioteke, kao i nekoliko istoričara.

Robin Vinters je pronašao članak koji su objavili Nentaket inkvajeri i Miror 17. juna 1836. godine, u kojem se navodi da je posadu Industrije pokupio drugi brod iz Vestporta u Masačusetsu –Elizabet– i bezbedno ih vratio u Vestport.

"Ovo je bila velika sreća za ljude na brodu", rekao je potpredsednik SEARCH Inc. Džejsm Delgado, koji je blisko sarađivao sa Vintersom.

"Da su članovi posade koji su bili afroamerikanci pokušali sami da otplivaju do kopna, bili bi zatvoreni, jer su takonalagali tadašnji lokalni zakoni. Ako ne bi mogli da plate kako bi izašli iz zatvora, bili bi prodati kao robovi", rekao je on.

Industrija je bila povezana sa Polom Kafeom, pomorcem, preduzetnikom i filantropom čiji je otac bio oslobođeni rob, a majka Indijanka iz plemena Vampanoag, kaže Monika Alen iz NOAA.

Spiskovi pokazuju da je Kafeov sin Vilijam bio navigator na Industriji. Pardon Kuk, Kafeov zet, bio je oficir. Smatra se da je Kuk Afroamerikanac koji je organizovao najviše lovova na kitove u američkoj istoriji.

"Vest o ovom otkriću je uzbudljiva, jer nam omogućava da istražimo rane odnose muškaraca koji su radili na ovim brodovima. To je ujedno i velika lekcija za nas danas, kada je reč o ljudskim pravima i jednakosti", rekao je Karl DŽ. Kruz, istoričar iz Nju Bedforda koji nije učestvovao u istraživanju, i potomak porodice Pola Kafa.

Istraživanja su pokazala da brod nije potonuo odmah. Kako kažu istraživači, na brodu je bilo mnogo ulja od kitova koje je omogućilo teško oštećenom jedrenjaku da duže ostane na površini.

"To što je na brodu otkriveno malo predmeta bio je još jedan znak da je u pitanju Industrija", rekao je pomorski biolog Skot Sorset u izjavi koju je objavila NOAA. "Sada smo znali da je posada imala vremena da pokupi sa broda sve što im je bilo neophodno, pre nego što su prešli na drugi brod, koji ih je spasao", dodao je.

U istom izveštaju piše da je zajednica kitolovaca iz Masačusetsa bila veoma povezana, i da je brod Elizabet sa Industrije koja je tonula - pored posade - spasao i 230 barela ulja od kitova, delove opreme i jedno od četiri sidra.

Podvodno vozilo je uspelo da snimi ogromne posude koje su bile uobičajene na kitolovcima i koje su služile kao šporet i kotao za topljenje kitovog sala.

Naučnici su utvrdili da se lokacija na kojoj se desio brodolom, 72 nautičke milje od poslednje zabeležene lokacije pored ušća reke Misisipi, može pripisati zalivskoj struji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.