MUP: 600 grama kokaina u stomaku

Izvor: B92, 30.Mar.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: 600 grama kokaina u stomaku

Beograd -- Mladić koji je u sredu uveče mrtav dovezen na Vojnomedicinsku akademiju u stomaku je imao 63 ampula sa oko 600 grama kokaina.

Kako je rečeno za Tanjug u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenošenje droge u stomaku jedan je od načina za ilegalni transport narkotika.

Na VMA u sredu uveče dovezen je muškarac star 26 godina bez znakova života, a pokušaj reanimacije nije uspeo, tako da su lekari mogli samo da konstatuju smrt.

"Medicinskim procedurama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došlo se do podatka da je u krvi preminulog bilo prisustva kokaina, a daljom medicinskom sudskom procedurom biće saopšten tačan uzrok smrti", rekao je tada Tanjugu načelnik centra za Hitnu pomoć VMA potpukovnik dr Miroslav Vidanović.

Mladića je u sredu dovezla za sada nepoznata osoba koja je pomogla, što će verovatno utvrditi i nadležni organi, da se mladić iznese iz auta i sa službenikom VMA, dovede do ordinacije, rekao je Vidanović.

Nikolić: "Mula" krijumčarenje po receptu iz Južne Amerike

Krijumčarenje kokaina pomoću "mula", osoba koje prenose drogu u stomaku, nastalo je na području Južne Amerike i taj vid transporta manjih količina droge koristi se i za područje Srbije, izjavio je kriminolog Zlatko Nikolić.

On je rekao Tanjugu da je takav način prenošenja kokaina "nastao onda kada je postalo najisplativije, s obzirom na razdaljinu od južnoameričkih država do Beograda".

Nikolić je dodao i da je takav način prenošenje kokaina najisplativiji "i s obzirom na monopol velikih transporta narkotika prekookeanskim brodovima i jahtama koji drže krupni narko dileri".

Medicinskim procedurama došlo se do podatka da je u krvi preminulog, koga je do ulaza u VMA dovezla za sada nepoznata, bilo prisustva kokaina,

Nikolić navodi da je "sitnijim" dilerima narkotika preostalo da kokain, u manjim količinama, do kilogram-dva, prebacuju natapanjem veša u kokain ili na nekakve druge načine, poput angažovanja "mula" koji bi bili neprimetni za carinske organe.

"Ovo sa 'mulama' nismo mi izmislili. Počelo je da se koristi u Južnoj Americi i na kraju, pošto normalan stomak sa manje kiseline može dva tri dana (sa kapsulama kokaina) da izdrži, onda je to preuzeto polako i za Holandiju i Belgiju, upošte države Beneluksa i konačno Srbiju", rekao je on.

Konstatujući da je, kad je reč o mladiću dovezenom na VMA, pošiljka kokaina otkrivena zbog nesrećenog slučaja, Nikolić je naveo i da su takvi načini švercovanja droge poznati i našoj policiji.

Na beogradskom aerodromu, u decembru 2010. godine otkrivena je drzavljanka Bolivije koja je iz stomaka izbacila više od 100 kesica sa više od 1,1 kilograma kokaina.

Droga u njenom stomaku, kako je tada saopšteno, otkrivena je na osnovu pregleda rendgen aparatima, a kesice je izbacila uz pomoć laksativa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladić u stomaku prenosio 600 grama kokaina

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2012

BEOGRAD - Mladić, čija smrt konstatovana na Vojno-medicinskoj akademiji u stomaku je ima 630 ampula sa oko 600 grama kokaina, rečeno je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

U stomaku prenosio 600 grama kokaina

Izvor: RTS, 30.Mar.2012

Mladić, čija je smrt konstatovana na Vojno-medicinskoj akademiji, u stomaku je imao 63 ampule sa oko 600 grama kokaina, rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova. ..Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je mladić, čija je smrt konstatovana na Vojno-medicinskoj akademiji, u stomaku...

Nastavak na RTS...

Umro jer je u stomaku švercovao 700 grama kokaina

Izvor: CrnaHronika.rs, 30.Mar.2012

BEOGRAD - Marko M. (26) iz Ugrinovaca koji je preksinoć dovezen na VMA bez ijednog znaka života i gde je ubrzo po prijemu preminuo bio je “mula”, a njegovu smrt je prouzrokovalo to što je pukla jedna od 66 kapsula, u kojima je ukupno bilo 700 grama kokaina koje je krijumčario u stomaku.. Kako...

Nastavak na CrnaHronika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.