Otkriven spektakularan majanski friz u Gvatemali, kakav se nalazi samo jednom u životu arheologa

Izvor: Blic, 08.Avg.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spektakularan majanski friz u Gvatemali, kakav se nalazi "samo jednom u životu arheologa"

Arheolozi su pronašli “izvanredni” friz iz doba Maja bogato ukrašen prikazima božanstava i vladara, saopštile su vlasti Gvatemale. Friz je pronašao tim lokalnog arheologa

Friz su pronašli lokalni arheolog Fransisko Estrada-Beli, profesor antropološkog odeljenja univerziteta u Tulani i njegov tim u severnoj provinciji Peten, navodi se u saopštenju.

“Ovo je izuzetno otkriće koje se događa samo jednom u životu arheologa”, naveo je Estrada Beli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Arheolozi su istraživali majansku piramidu iz 600. godine koja se nalazi u oblasti koja je dom više nalazišta iz vremena Maja, kada su naišli na čudesni zid.

“Ovo je sjajno umetničko delo i pruža nam dosta informacija o ulozi i značaju građevine koja je i fokus našeg istraživanja”, rekao je Estrada Beli.

Reljef predstavlja bogove i božanske vladare

Visoki štuko reljef veličine osam sa dva metra prikazuje tri lika sa ukrasima od perja i žada kako sede na glavama čudovišta.

Friz, koji je otkriven u julu, predstavlja bogove i božanske vladare i njihova imena.

Posveta na reljefu “otvara prozor veoma važnoj fazi u istoriji klasičnog peroda”, rekao je Estrada Beli.

Tekst je sastavljen od tridesetak hijeroglifa u traci koja se “odvija” u podnožju strukture. Tekst, koji je teško čitati, dešifrovao je Aleks Tokovinin, stručnjak sa Harvarda koji radi na projektu u Holmulu, mestu gde je friz pronađen.

Tokovinin kaže da je građevinu naručio Ajvosaj, kralj susednog grada-države Naranja i vazal moćne dinastije Kanul.

Dejvid Stjuart, ekspert za majanske natpise sa univerziteta u Ostinu, rekao je da je Tokovininov prevod “izvanredan”.

Tekst je sastavljen od tridesetak hijeroglifa

I dok vlasti friz nazivaju “najspektakularijim dosad viđenim”, Stjuart oprezno troši superlative.

“Veoma je impresivan”, rekao je on AP-u ali je dodao da ga “sasvim sigurno ne bih nazvao najspektakularnijom fasadom hrama”.

“Postoje i druge građevine u arheologiji Maja koje su pođednako veličanstvene ako ne i više”, naveo je Stjuart i podsetio na hram Rozalija u Kopanu, Honduas i građevinu koja je prošle godine otkrivena u Kultunu, Gvatemali i koja još uvek nije do kraja otkrivena.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

FOTO: Izvanredno otkriće - friz iz doba Maja

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2013

Arheolozi su pronašli "izvanredni" friz iz doba Maja bogato ukrašen prikazima božanstava i vladara, saopštile su vlasti Gvatemale.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.