Otkriven novi tip oblaka

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven novi tip oblaka

Meteorolozi veruju da su otkrili novi tip oblaka, nakon što je jedinstvena forma oblaka primećena širom sveta, prenosi Nešnel Džiografik. Eksperti iz Kraljevskog meteorološkog društva pokušavaju da klasifikuju ove oblake koji su nazvani "Asperatus", što na latinskom znači grubo, kao potpuno novi tip oblaka. Pogledajte kako izgledaju.

Novi tip oblaka formira tamni grudvasti prekrivač preko celog neba i primećen je u mnogim mestima širom sveta, uključujući Škotsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vels, američku državu Ajovu, Australiju, Novi Zeland i Grenland.

"Izgleda kao površina ustalasanog mora gledanog odozdo", izjavio je Gevin Pretor Pini, osnivač Društva poštovalaca oblaka koji je zbog izgleda ovom oblaku dao nadimak "Žak Kusto oblak".

On je bio prvi koji je identifikovao oblak "Asperatus" sa fotografija koje su mu slali članovi Društva.

"Donji deo oblaka deluje grubo i talasasto i iako izgleda kao da oblaci donose oluju, oni teže da se raziđu bez stvaranja nevremena", dodao je Pretor Pini.

Kraljevsko meteorološko društvo trenutno sakuplja detaljne klimatske podatke sa mesta gde su ovi oblaci viđeni i pokušava da otkrije kako su oni nastali.

Ukoliko bude potvrđeno, ovi oblaci će biti prvi novootkriveni tip oblaka posle 1953. godine. Predstavnici Kraljevskog meteorološkog društva će se, u tom slučaju, obratiti Svetskoj meteorološkoj organizaciji u Ženevi i zatražiti da se novi tip oblaka uvrsti u Međunarodni atlas oblaka, koji koriste meteorolozi širom sveta.

Iako je ovaj proces dug, meteorolozi veruju da postoji dovoljno dokaza da ovi oblaci budu uvršćeni u Međunarodni atlas oblaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.