Otkriven novi oblik života

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 03.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven novi oblik života

Naučnici američke agencije NASA otkrili su u slanom jezeru u Kaliforniji bakteriju koja u svom DNK sadrži arsenik, što bi moglo da proširi potragu za životom na našoj planeti i u svemiru. Bakterija ne samo da se hrani arsenikom, nego ugrađuje ovaj toksični element direktno u svoju DNK, po čemu se razlikuje od svih do sada poznatih živih bića.

Ovo otkriće pokazuje koliko malo naučnici znaju o varijetetima životnih formi na Zemlji i može značajno da proširi potragu za >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << životom na drugim planetama i njihovim satelitima, objavio je istraživački tim NASA u žurnalu "Nauka".

- Život kakav poznajemo zahtjeva određene hemijske elemente, a isključuje ostale. Ali, da li su to jedine opcije?, saopštio je Arijel Anbar sa državnog univerziteta u Arizoni.

Bakteriju je otkrila astrobiolog NASA Felisa Volf Sajmon u sedimentima jezera Mono, čija je voda poznata po visokoj koncentraciji soli i arsenika.

- Život se uglavnom sastoji od karbona, hidrogena, azota, kiseonika, sumpora i fosfora, napisali su istraživači. Ovi elementi čine nukleinske kiseline A, C, T i G iz DNK, kao i proteine i lipide.

Naučnici su utvrdili da novoottkrivena bakterija u svom DNK može da ima fosfor ili arsenik, koji se nalaze blizu jedan drugom u periodnom sistemu elemenata.

- To ovu bakteriju čini veoma čudom, ali, ipak, ne i nekim istinskim vanzemaljskim oblikom koji pripada drugoj razvojnoj grani života, sa drugačijim porijeklom, rekao je stručnjak NASA Pol Dejvis.

On je dodao da ovo znači da astrobiolozi koji tragaju za životom u svemiru ne treba da pretražuju samo planete sa istim odnosom elemenata koji vlada na Zemlji.

- Naše otkriće je podsjetnik da život kakakav poznajemo može da bude mnogo fleksibilniji nego što generalno pretpostavljamo ili zamišljamo. Ako nešto ovdje na Zemlji može da učini nešto toliko neočekivano, šta sve može da učini život koji nam je još nepoznat? Sada je vrijeme da to saznamo, zaključio je Dejvis.
 
Izvor:Vesti online

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.