Otkriven lijek za sve tipove raka

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 27.Jun.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven lijek za sve tipove raka

Britanski naučnici su sinoć saopštili da su otkrili način na koji jedna vrsta lijekova za rak dojke, koje tamošnji mediji nazivaju “čudesnim lijekom”, može da se učini efikasnim i u borbi protiv drugih vrsta kancera. U pitanju su lijekovi poznati kao PARP inhibitori, koji utiču na mehanizam kojim se ćelije tumora oporavljaju od oštećenja.

Prema tvrđenju naučnika iz Njukastla, ovo otkriće bi moglo da dovede do proizvodnje čitave porodice novih lijekova koji dovode >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << do smanjivanja mnogih, a možda čak i svih tipova malignih tumora, dok bi neprijatne nuspojave ove vrste medikamanata, kao što su umor i mučnina, bile svedene na minimum.

Prema dosadašnjim saznanjima, PARP inhibitori djeluju prije svega na nasljedne oblike raka dojke, ali i na rak jajnika, prostate i pankreasa, i to tako što koriste njihovu “ahilovu petu”, nedostatak u genu nazvanom BRCA1, koji ograničava sposobnost čelija da poprave oštećenje svoje DNK.

Normalne ćelije imaju dva načina da se oporave od oštećenja, dok ćelije raka sa ovim defektnim genomimaju samo jedan, a PARP inhibitori im i taj jedan preostali put blokiraju, zbog čega maligne ćelije počinju da odumiru.

Pored toga, ova vrsta lijekova djeluje direktno na tumor i ubija ga ne oštećujući okolno tkivo izdrave ćelije, te stoga ima nesumnjive prednosti u odnosu na uobičajene metode liječenja raka zračenjem i hemoterapijom.
 
Izvor:Blic

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.