Otkriven fosil ševe star 46.000 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven fosil ševe star 46.000 godina

Naučnici su u Sibiru, proučavanjem dobro očuvanih fosilnih ostataka ptice iz ledenog doba utvrdili da je reč o planinskoj ševi koja je živela pre otprilike 46.000 godina.

Pticu su, zakopanu i zamrznutu u permafrostu, našli lokalni lovci na fosile, u blizini sela Belaja Gora na severoistoku Sibira. Predali su je na ispitivanje timu stručnjaka, koji uključuje Nikolasa Duseksa i Lovea Daléna iz Prirodoslovnog muzeja u Švedskoj.

Metodom datiranja ugljikom-14 (radiokarbonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << datiranje) otkriveno je da je ptica živela pre otprilike 46.000 godina. Genetska analiza ju je identifikovala kao planinsku ševu (Eremophila alpestris).

Dalen je rekao CNN da je istraživanje pokazalo da je ptica predak dve podvrste ševa koje žive danas, jedna u severnoj Rusiji, a druga u mongolskim stepama.

"Otkrića impliciraju da su klimatske promene, koje su se dogodile na kraju ledenog doba, dovele do formiranja novih podvrsta", ističe Dalen.

"Za stanje očuvanosti ptice u velikoj meri zaslužna je hladnoća permafrosta, ali je ovaj primerak u izuzetno dobrom stanju. Činjenica da je tako mali i krhki primerak uspeo ostati gotovo netaknut, ukazuje na to da se prljavština taložila postupno ili barem relativno stabilno, pa je leš ptice sačuvan u stanju sličnom vremenu kad je uginula", ističe Duseks.

Sledeća faza je istraživanja u sekvencama čitavog genoma ptice, koje će otkriti više o njenoj vezi sa sadašnjim podvrstama i proceniće brzinu evolucijske promene ševa.

Naučnici koji deluju na tom području takođe su pronašli leševe i delove tela drugih životinja poput vukova, mamuta i vunastih nosoroga. Duseks smatra da su ovi nalazi "neprocenjivi", jer omogućuju istražiteljima dobivanje DNK, iz ostataka.

"To zauzvrat otvara mogućnosti za nova proučavanja evolucije ledenog doba i razumevanje njihovih odgovora na klimatske promene koje su se dogodile u poslednjih 10 hiljada godina", dodao je Duseks, prenosi Hina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.