Otkrivamo: Srbi ne mogu da pišu Obami

Izvor: Press, 08.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Srbi ne mogu da pišu Obami

Srbija spada među retke zemlje u svetu iz kojih se ne može poslati mejl kabinetu predsednika SAD Baraka Obame. Naime, na sajtu Bele kuće na stranici predviđenoj za slanje poruka Obami i njegovim saradnicima Srbije nema na spisku zemalja iz kojih je to moguće uraditi
Procedura za slanje poruke predsedniku SAD nalaže da se u obrascu navedu lični podaci, ali se nalazi i rubrika zemlja iz koje se šalje mejl. Međutim, Srbije nema na ponuđenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << spisku država, a nije moguće ni upisati ime zemlje. Da ironija bude veća, na spisku se nalaze i najmanje države sveta, za koje naša javnost čuje samo na otvaranju olimpijskih igara, kao što su Svazilend, Belize, Sent Vinset, Santa Lusija, Farska Ostrva...
„Kriv je MSP"
Kad je reč o prostoru bivše Jugoslavije, Obami mogu da pišu Hrvati, Slovenci i Makedonci. Sa druge strane, osim Srbije sa spiska su izostavljene i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.
Bivši vicekonzul Srbije u Njujorku i odnedavno član SNS-a Nemanja Stevanović tvrdi da najveću odgovornost za činjenicu što Srbije nema na sajtu Bele kuće snosi naše Ministarstvo spoljnih poslova.
- Ministarstvo ima direkciju za informisanje, a u okviru nje funkcioniše odeljenje za internet. Oni su morali to da uoče i preduzmu korake da otklone taj propust. Budući da je reč o svetskoj sili, to bi trebalo da je u direktnoj nadležnosti kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. Ali, oni su potpuno u službi PR-a Vuka Jeremića, pa ne nalaze vremena da napišu jedno pismo kabinetu Baraka Obame - tvrdi Stevanović.
Na pitanje zašto bi uopšte Amerikanci izostavili Srbiju sa spiska i da li to nešto znači, on odgovora da u tome „ne treba odmah tražiti neku zadnju nameru":
- Ni oni nisu savršena administracija. Mogao je da interveniše i neko iz naše ambasade u Vašingtonu i oni bi sigurno ispravili tu grešku - kaže Stevanović.
MSP: Nema veze sa nama
U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu za Press da im nije poznato da Srbija nije na spisku zemalja koji se nalazi u formularu za slanje elektronske pošte Beloj kući.
- Mi ne vidimo u čemu je tu propust našeg ministarstva. Njihovo je pravo da nas stave ili ne stave, ali ćemo u svakom slučaju ispitati o čemu se radi - poručuju iz ministarstva.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Pišem ti pismo: Srbi ne mogu Baracku Obami slati e-mail

Izvor: Cafe.ba, 09.Avg.2010, 13:08

Srbija je među rijetkim zemljama u svijetu iz kojih se ne može poslati e-mail uredu predsjednika SAD-a Baracka Obame. Naime, na web stranici Bijele kuće na stranici predviđenoj za slanje poruka Obami i njegovim saradnicima, Srbije nema na spisku zemalja iz kojih je to moguće učiniti, piše beogradski...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.