Otkrivamo: Hrvati žele da kupe sve srpske prehrambene firme

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Hrvati žele da kupe sve srpske prehrambene firme

Hrvatski plan: „Agrokor", „Atlantis grupa" i „Kraš„, uz pomoć države i Evropske banke za obnovu i razvoj pokušaće da kupe što veći broj naših firmi koje proizvode hranu. „Kraš„ već pokušao da kupi „Jafu" iz Crvenke!
Hrvatske firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, uz pomoć svoje države i kredita Ekonomske banke za obnovu i razvoj (EBRD), planiraju da kupe što veći broj preduzeća u Srbiji koja proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << hranu, otkriva Press. Procena Hrvatske je da bi u vreme ekonomske krize u Srbiji. za ne tako veliki novac. moglo da se kupi još nekoliko prehrambenih firmi i da se tako u u potpunosti preuzme tu oblast!

Prema saznanjima Pressa, nosioci ovog plana u Hrvatskoj su kompanije „Agrokor" Ivice Todorića, „Atlantis grupa" Emila Tedeskog i „Kraš", koji vodi Nadan Vidošević, a cilj je da kupe i „Jafu" iz Crkvenke, „Karneks" iz Vrbasa, požarevački „Bambi" i begoradski „Imlek". Prvi korak ka ostvarivanju tog plana već je napavljen kad je „Atlantis" grupa 1. jula kupila „Drogu Kolinsku" za 382 miliona evra, u okviru koje su „Soko Štark" sa „krem bananicom" i „smokijem", „Grand kafa" i „Palanački kiseljak".
Slučajno ili ne, odmah posle kupovine „Droge", 8,53 odsto akcija „Atlantis grupe" kupio je EBRD za ukupno 57,5 miliona evra! Još zamiljiviji je podatak da je magazin „Forbs" procenio bogatstvo vlasnika te firme, Emila Tadeskog, na 120 miliona evra, tri puta manje od investicije za kupovinu „Droge"! I na kraju, prema nezvaničnim informacijama, „Atlantis grupa" je u januaru imala minus od 110 miliona evra, ali šest meseci kasnije ipak kupila „Drogu".
Press otkriva i da je zagrebački „Kraš„ već nekoliko puta zvanično tražio od vlasnika „Jafe" iz Crvenke Nebojše Šaranovića da im proda firmu. Prema rečima našeg sagovornika, poslednji razgovor na tu temu trajao je 30 sekundi.
„Kraš" pikira „Jafu"
- Na jednom od poslednjih sastanaka sa Šaranovićem, predstavnici „Kraša" ponovo su pokrenuli pitanje kupovine „Jafe". Rekli su mu da za tu kupovinu već imaju obezbeđen novac, ali im je Šaranović odgovorio da u narednih 10 godina nema nameru da prodaje fabriku. Hrvati su na to još jednom pitali Šaranovića „da li ste sigurni da nećete da nam prodate Jafu", a kada su dobili jasan odgovor da od prodaje nema ništa, prešlo se na drugu temu - otkriva sagovornik Pressa, inače blizak saradnik srpskog biznismena.
Prema istim navodima, Fabriku mesa i pašteta „Karneks", čiji je vlasnik investicioni fond „Ašmor", planira da kupi jedna od firmi hrvatskog biznismena Ivice Todorića. Takođe, „Agrokor" je u nezvaničnim pregovorima sa investicionim fondom „Salford" oko kupovine Fabrike „Bambi" i Mlekare Imlek!

U Srbiji trenutno radi 200 hrvatskih firmi, dok samo nekoliko naših firmi posluje na hrvatskom tržištu. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže za Press da je jako nezadovoljan što srpske firme nisu bolje pozicionirane u Hrvatskoj, bar za trećinu koliko su njihove kod nas.
- Naša privreda nije ni delimično pozicionirana kako su Hrvati ovde, jer Hrvatska je naišla u Srbiji na dobar prijem i potpuno otvorena vrata - kaže Bugarin.
Poređenje Srbije i Hrvatske
On dodaje i da bi više voleo da su „bananica" i „smoki" u vlasništvu neke domaće firme.
- Ne bih želeo da budem pogrešno shvaćen, ali mislim da bi veliki nacionalni brendovi kao što su „Soko Štark" i „Grand kafa" trebalo da budu unutar naših kuća. Voleo bih da su „smoki" i „krem bananica" i dalje u srpskom vlasništvu. Ali, tržište određuje uslove - kaže Bugarin.
Sekretar odbora za agrar u PKS Milan Prostran kaže da u konditorskoj industriji još dominiraju domaći vlasnici.
- Ostali su nam „Medela", „Banini", „Crvenka", „Pionir", „Svislajon" i „Dunja", bivša „Simka". Samo „Svislajon" koji pravi čuveni „eurokrem" zauzima skoro 40 odsto proizvodnje - tvrdi Prostran, koji smatra da će prelazak „Soko Štarka" u ruke „Atlantik grupe" omogućiti našim proizvodima nova tržišta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivamo: Hrvati žele da kupe sve srpske prehrambene firme

Izvor: S media, 16.Avg.2010, 00:31

Hrvatski plan: „Agrokor", „Atlantis grupa" i „Kraš„, uz pomoć države i Evropske banke za obnovu i razvoj pokušaće da kupe što veći broj naših firmi koje proizvode hranu. „Kraš„ već pokušao da kupi „Jafu" iz Crvenke!..Hrvatske firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda,...

Nastavak na S media...

Srbija na prodaju: Hrvati kupuju sve naše prehrambene firme!

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2010

Hrvatske firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, uz pomoć svoje države i kredita Ekonomske banke za obnovu i razvoj (EBRD), planiraju da kupe što veći broj preduzeća u Srbiji koja proizvode hranu, otkriva beogradski "Pres". Procena Hrvatske je da bi u vreme ekonomske krize u Srbiji,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Press: Todorić, Tedeschi i Vidošević žele cijelu srpsku industriju hrane

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2010

BEOGRAD - Kompanije iz Hrvatske pokušat će uz pomoć te države i Evropske banke za obnovu i razvoj pokušat će kupiti što veći broj srpskih kompanija koje proizvode hranu, piše Press.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.