Otkriva lepotu muzike

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriva lepotu muzike

Osmogodišnjem Bojanu Bajeru iz Vrbasa muzički pedagozi predviđaju blistavu umetničku budućnost

Vrbas – Mada mu je tek osam godina, Bojanu Bajeru je klavir već postao istinska strast, njegova igra i stvarnost. Muzički pedagozi se slažu u oceni da Bojan poseduje sve osobine vanserijskog talenta. Trenutno pohađa prvi razred niže muzičke škole u Vrbasu, u klasi profesorke Jelene Bajić, a prethodno je dve godine proveo u pripremnom odeljenju. Već uveliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samouvereno izvodi i najsloženija dela Baha, Šostakoviča, Divernoa... Bez problema čita note, s lakoćom savladava tehniku sviranja, ispoljava briljantnu izoštrenost sluha, a odlikuje se i natprosečnom sposobnošću pamćenja melodija.

Bojanova nastavnica klavira Jelena Bajić kaže za naš list da je već izgradio prefinjen muzički ukus i da ima sve predispozicije za blistavu karijeru. Ovakve ocene o njegovom talentu izrekla je i naš ugledni muzički pedagog Miroslava – Lili Petrović, dugogodišnji profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, poznata i po tome što je odnegovala čitavu plejadu pijanista i virtuoza na raznim instrumentima.

– Kod većine dece njegovog uzrasta interesovanje za neki muzički instrument uglavnom je površno, pa samim tim i uglavnom prolazno. Bojan pak po mnogo čemu pokazuje da će mu upravo muzika biti osnovno životno opredeljenje. Iako je potpuno svestan svog neobično izraženog dara, ništa ne želi da improvizuje, izuzetno je radan, odgovoran, disciplinovan i nepresušno željan novih saznanja. Pravo je zadovoljstvo raditi s njim – priča o svom učeniku i miljeniku mlada profesorka klavira Jelena Bajić.

Bojanova majka Agnesa kaže da je njen sin počeo da ispoljava privrženost prema muzici već u trećoj godini, a kako je vreme odmicalo sve češće je rodbini i vršnjacima pričao da će jednoga dana postati slavni pijanista.

– Bio je svima simpatičan sa tim svojim maštarijama, ali kada je pre tri godine počeo da insistira da ga upišem u muzičku školu – nije mi ništa drugo preostalo već da mu ispunim želju. Ispostavilo se, eto, da je dete nekako samo prepoznalo svoj talenat, da je osetilo potrebu da ga razvija i usavršava. Osim u školi, svakodnevno po nekoliko sati vežba i kod kuće na iznajmljenom pijaninu, pošto nisam u mogućnosti da mu kupim novi, niti polovni instrument – objašnjava za naš list dečakova majka.

Bojan Bajer je, inače, odličan učenik drugog razreda Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo" u Vrbasu, ima sve petice, a kaže da najviše voli matematiku. Voli i da se igra, kao i svi njegovi vršnjaci, sluša i klasičnu i modernu muziku, posebno obožava Zdravka Čolića i sanja o tome da jednoga dana nastupi u muzičkoj pratnji popularnog pevača. Želja mu je, bez ustezanja govori, da dostigne slavu i popularnost pijanista svetskog glasa poput Artura Rubinštajna, Vladimira Horovica, ili naših Kemala Gekića i Aleksandra Madžara.

P. Koprivica

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.