Otkrijte prošlost gledajući film

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2010, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrijte prošlost gledajući film

Međunarodna smotra arheološkog filma u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu predstavlja od 8. do 16. marta raznovrstan izbor ostvarenja koja, istražujući drevne civilizacije, izuzetna dostignuća, ličnosti i tekovine minulih epoha, omogućavaju zainteresovanima da saznaju nešto više o dragocenim svedočanstvima materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Narodni muzej je 11. godinu za redom domaćin te međunarodne smotre, kojom podseća i na važnosti čuvanja, proučavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i interpretacije baštine, a ove godine predstavlja 25 filmova iz devet zemalja.

Među njima je čak šest filmova iz Srbije - “Dolina zlatnih šlemova” (Nela Tot i Saša Ljubojević), “Usnuli u vremenu” (Bruno Bratović, Miodrag Đuknić, Aleksandar Teodorović), “Čurug - arheološko nalazište Stari Vinogradi” (Jelica Bojić), “Misterije Pločnika” (Dragiša Stojanović), “Putovanje kroz vreme - Sveta Sofija” (Mirko Antonije Malešić) i “Na tragu daleke prošlosti. Portret Bogdana Bruknera” (Dragoljub Bata Vojvodić).

Počasni gost je Grčka, čijim filmom “Lisip stvori” je festival svečano i počeo. To je film o vajaru koji je bio i jedini lični skulptor Aleksandra Makedonskog, a njegove inovacije uticale su i na mnoge kasnije stvaraoce.

Pored ovog, na programu su još 2 grčka filma, kao i ostvarenja iz Španije, Nemačke, Francuske, Italije, Belgije, Turske i Austrije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela 11. Međunarodna smotra arheološkog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2010

BEOGRAD - Projekcijom grčkog ostvarenja "Lizip stvori" reditelja Nikosa Frajkiasa sinoć je u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu otvorena 11. Međunarodna smotra arheloškog filma, na kojoj će do 16. marta biti prikazano 25 filmova iz devet zemalja. Smotru su otvorili pomoćnica ministra za zaštitu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Susret kultura, kontinenata i sećanja

Izvor: Danas, 09.Mar.2010

Projekcijom grčkih arheoloških filmova „Lisip stvori“ i „Elefterna: Traganje za izgubljenom stvarnošću“ u ponedeljak uveče u Atrijumu Narodnog muzeja otvorena je 11. međunarodna smotra arheološkog filma, koja će trajati do 16. marta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.