Otkrića u medicini: Biološka terapija raka debelog creva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrića u medicini: Biološka terapija raka debelog creva

BEOGRAD - Biološka terapija raka, pomoću koje se ciljaju tumorske ćelije i postižu odlični rezultati u borbi sa opakom bolešću, uz minimum sporednih efekata, jedna je od najzapaženijih i najaktuelnijih tema ovogodišnjeg najvećeg svetskog skupa onkologa u Čikagu koji je okupio 35.000 učesnika, piše „Politika".

Kako molekuli takozvanog epidermalnog faktora rasta EGFR (Epidermal growth factor receptor) mogu da dobiju bitku sa rakom debelog creva i dokazanost veze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovog faktora sa mutacijom K-ras gena (jedan od gena u organizmu koji kada mutira u generacijama daje rak debelog creva, na primer) jeste top tema skupa u SAD kome prisustvuje i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, profesor dr Nenad Borojević. On je sa naučnog skupa iz Čikaga izvestio o tome koliko savremena medicina u borbi sa rakom računa na biološke lekove.

„Terapije kojima se borimo protiv raka jesu hirurška, zračenje i hemioterapija, kao i hormonske terapije, ali već neko vreme biološka terapija jeoznačena kao put ka „idealnom " lečenju raka, jer podrazumeva individualno, preciznije lečenje, na bazi genetskih analiza sa minimalnim sporednim dejstvima. Za razliku od citostatika, biološkim lekovima ciljaju se tačno određene ćelije raka, a zaobilaze zdrave ćelije. Apsolutna novina koja je saopštena ove godine jeste dokazana veza između K-ras gena i takozvanog epidermalnog faktora rasta. Biološki lekovi koji sadrže protein faktora rasta mogu da blokiraju receptore na površini ćelije i da zaustave i rast ćelija tumora", kaže dr Borojević.

Ispostavilo se, međutim, da svi pacijenti, ipak, ne reaguju na isti način, odnosno da kod nekih obolelih lek nema efekta.

„Ovaj lek, naravno, nije efikasan i primenjiv za sve vrste malignih bolesti, ali se u svetu, a sa ponosom mogu da kažem i na Institutu za radiologiju i onkologiju, koristi u terapiji raka debelog creva i hronične limfatične leukemije. Međutim, ono što je važno, a što smo ovde čuli jeste da je utvrđeno da 36 odsto bolesnika sa rakom creva ima izmenjen, mutiran pomenuti K-ras gen i onda nema smisla davati skup lek, ali je zato za ostale to značajna terapija. Suočeni sa zahtevima farmaceutskih industrija koje proizvode skupe biološke lekove, a mesečna terapija košta oko 5.000 evra, poruka je da je važno u svakom konkretnom slučaju uraditi pojedinačnu analizu", objašnjava dr Borojević.

Po njegovim rečima, bez obzira na sve napore istraživača širom sveta i novac koji se ulaže u nove studije i projekte, lekari su još daleko od toga da objave konačnu pobedu nad ovom bolešću. Iako nema senzacionalističkih vesti ni sa ovog skupa, svako novo otkriće je i pomak dalje i nova nada. Tako dr Borojević izdvaja i pojavu novih laboratorijskih testova, kojima bi se na osnovu parametara iz krvi uskoro moglo definisati koji pušači imaju predispozicije da obole od raka pluća, inače, po Srbe najkobniji tumor. Ovi testovi usavršavani su na osnovu laboratorijskih analiza kod zdravih osoba, ali koje se strasni pušači. Amerikanci su u brojnim radovima ponovo potvrdili da su proterivanjem pušenja smanjili stopu obolevanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.