Otkazivanje Ramine posete, više štete nego koristi

Izvor: RTS, 18.Okt.2014, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otkazivanje Ramine posete, više štete nego koristi"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za RTS da očekuje da albanski premijer Edi Rama poseti Beograd, jer bi otkazivanje posete donelo više štete nego koristi. Napominje da u pregovorima oba sagovornika treba da "spuste loptu".

Dušan Janjić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da očekuje da, i nakon incidenata na utakmici Srbija - Albanija, Rama dođe u Beograd, je u tu posetu mnogo ulažu i EU i SAD.

"Očekujem da će posete biti, jer otkazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi bilo kapitulacija pred politikom. To je vrlo važna poseta. Priprema se dugo, i u nju mnogo ulažu i EU i SAD", kaže predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Međutim, Janjić napominje da će zbog dešavanja na stadionu, poseta albanskog premijera biti u jako neprijatnim okolnostima i upozorava na oprez.

"Očekujem da oba partnera spuste loptu u pregovorima", kaže Janjić, i ističe da projekat Velike Albanije sigurno nije projekat Edija Rame, jer on na poslednjim izbora nije dobio podršku zasnovanu na toj ideji.

Janjić kaže i kako je očekivao od Rame neku izvesniju reakciju i "ograđivanje" od nemilih događaja do kojih je došlo na utakmici, ali da je on javnosti poslao vrlo jasne poruke.

Komentarišući događaje nakon utakmice i paljenje imovine Albanaca širom Srbije, Janjić naglašava da se na svaka dva dana incidenti šire kao da ih neko podgreva sa strane.

"U tom slučaju su vidljive dve stvari - jedna je da Velika Albanija očito ima više podrške nego što to neki političari misle, naročito među mladim ljudima, a druga stvar je da je etnička distanca još uvek karakteristika našeg društva", ukazuje Janjić.

Dodaje da su događaji na terenu planirani na jedan vrlo smišljen način, i napominje da je glavni cilj nereda na utkamici sa Albanijom bio da se uspore reforme zemlje, a da je premijer Vučić glavna meta previranja.

Janjić zaključuje da je "bilo ozbiljnih domaćih propusta na utakmici, kao i da se kriza zaoštrava, a da je delovanje ekstremizma i dalje prisutno i vidljivo na Balkanu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.