Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi za 180 radnika

SOMBOR - Fabrika ulja „Sunce" najavila je otpuštanje 120 radnika, a iz Poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić" odlazi 60 radnika. Uljarci će otići sa 210 evra po godini staža, ali ne dobrovoljno. Za razliku od njih, zaposleni u „Šantiću" odlaze dobrovoljno, a biće im ponuđena i mogućnost registracije poljoprivrednih gazdinstava i kooperacija sa kombinatom.

Ukoliko većinski vlasnik uljare „Sunce" kompanija „Invej" realizuje najavu o otpuštanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 120 radnika, u fabrici će ostati samo 180 radnika. Spisak sa prvom grupom 45 radnika koji će uskoro napustiti fabriku je istaknut. Ti radnici sada koriste godišnji odmor i slobodne dane, a posle toga napuštaju fabriku.

- Izborili smo se da umesto 180 evra, otpremnine budu 210 evra po godini staža, i te otpremnine biće isplaćene u tri rate - kaže Zoran Grbić iz Sindikata „Nezavisnost". Radnici uljare su u strahu i na posao dolaze sa strepnjom da će i svoje ime naći na spisku prekobrojnih. Nekoliko hiljada evra koje će dobiti slaba su im uteha, jer je do novog posla u Somboru teško doći.

Zoran Purić, predsednik Opštinskog veća samostalnog sindikata u Somboru, kaže da su za ponedeljak zakazani razgovori sa vlasnicima „Sunca".

- Želimo da čujemo kakvi su planovi vlasnika „Sunca", a mi ćemo pokušati da sačuvamo fabriku i radna mesta - kaže Purić.

Za razliku od „Sunca" gde spiskove pravi poslovodstvo u Poljoprivrednom preduzeću „Aleksa Šantić" iz istoimenog sela radnici odlaze dobrovoljno.

- Manje od dve godine do penzije ima 12 radnika i oni će penziju dočekati na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje uz mesečnu naknadu. Dobrovoljno odlazi 48 radnika koji će dobiti 10 prosečnih bruto zarada u Republici, ali oni neće imati pravo na mesečna primanja sa biroa. Na ovaj način za odlazak su se odlučili radnici kojima je do penzije ostalo od tri do pet godina. Svim radnicima koji odlaze biće povezan radni staž za pet godina - kaže Nikola Zrnić, predsednik Samostalnog sindikata u PP „Aleksa Šantić".

- Jedna od mogućnosti za one koji odlaze je registracija poljoprivrednog gazdinstva uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za rad od 160.000 dinara i saradnja sa kombinatom, kao što je recimo uslužni tov - kaže Arsenije Katanić, direktor PP „Aleksa Šantića". Prema njegovim rečima, od 275 radnika trebalo bi da ostane 200 kako bi se firma rasteretila i uspela da isplaćuje obaveze za radnike koji ostaju. Katanić kaže da je „Aleksa Šantić" preduzeće sa trenutno najvećim problemima, od svih u Somboru i da je posle loše privatizacije ostavljen dug od milijardu dinara.

Mesec dana štrajka

U Poljoprivrednom preduzeću „Stanišić" stotinak radnika štrajkuje više od mesec dana. Radnici traže zaostale zarade i doprinose za 25 meseci. Zbog nepoštovanja protokola koji su potpisali sindikat i većinski vlasnici PP „Graničara", Samostalni sindikat se za pomoć obratio Gradskoj vlasti. Kako kažu u sindikatu, rezultat tih razgovora je vanredna kontrola Agencije za privatizaciju, koja bi trebalo da bude obavljena danas ili sutra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.