Izvor: Blic, 18.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi se dele nasumice

Otkazi se dele nasumice

SMEDEREVO - Oko tri stotine radnika zaposlenih u preduzeću 'Milan Blagojević Smederevo - Invej', ('MBS Invej') organizovalo je juče jednočasovni štrajk upozorenja. Oni od većinskog vlasnika fabrike Predraga Rankovića Peconija traže nastavak pregovora oko zaključivanja kolektivnog ugovora, poštovanje dinamike isplata zarada, isplatu regresa zaposlenih, obezbeđivanje bezbednosnih uslova za rad zaposlenima, nabavku odgovarajućih ličnih zaštitnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstava i obezbeđenje adekvatne prostorije za ishranu zaposlenih.

Četvrtina od ukupno 1.200 radnika pod vođstvom Sindikata 'Nezavisnost' poručila je poslovodstvu da će, ukoliko ne ispuni njihove zahteve, u četvrtak, 20. jula, započeti generalni štrajk.

Radnici fabrike 'MBS Invej' od januara nisu primili zaradu. Ipak, čini se da ih mnogo više od te činjenice boli to što su pod stalnom presijom da će dobiti otkaz. Naime, novi većinski vlasnik nekadašnje fabrike štednjaka u Smederevu je nedavno objavio listu viška radne snage na kojoj se našlo čak 420 radnika. Sporno je i to što je poslovodstvo ovu listu sačinilo bez prethodnih konsultacija sa reprezentativnim sindikatima.

- Ne može gazda odokativno da odlučuje ko je višak, a ko nije. On nema pravo da kaže: ovaj mi se dopada jer ima kratku kosu, a ovaj ne. To nije način na koji se prave spiskovi viška zaposlenih. Svuda u svetu se to radi u dogovoru sa sindikatima, pa tako mora da bude i u ovoj fabrici - kaže potpredsednik Granskog sindikata metalaca 'Nezavisnost' Mileta Gujaničić.

Zaposleni tvrde da se većinski vlasnik 'MBS Inveja' ponaša osiono, kao i da su ugrožena njihova najosnovnija prava, pre svega pravo na štrajk, s obzirom na to da su, kako tvrde, rukovodioci pojedinih pogona zabranjivali radnicima da učestvuju u štrajku upozorenja.

- Ovaj štrajk upozorenja je najavljen još prošle nedelje, dakle sve je po zakonu. Radnici imaju pravo da napuste svoja radna mesta i da iskažu opravdani protest. Naša namera je da štrajkom upozorenja dođemo do socijalnog dijaloga i da za pregovaračkim stolom rešimo nagomilane probleme u ovom smederevskom preduzeću - objašnjava Gujaničić.

Ulaz u fabrički krug 'MBS Inveja' juče je novinarima bio zabranjen, a kako nam je na portirnici rečeno, direktor firme Slavoljub Lapčević nije bio na svom radnom mestu.

Maja Radojčić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.