Izvor: B92, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazan miting opozicije u Pozarevcu

Najavljeni miting opozicije nije odrzan u Pozarevcu, posto su svi prilazi ovom gradu bili blokirani, a mnogobrojni autobusi i automobili sa liderima, pristalicama opozicije i novinarima koji su hteli da prate ovaj dogadjaj zaustavljeni. Istovremeno vladajuce partije su u centru Pozarevca organizovale skup nazvan "narodnim veseljem" povodom Dana pobede na fasizmom, 9. maja. Oko stotinjak pristalica opozicije koji su se nasli u Pozarevcu u blizini ovog skupa bucno su protestovali uz povike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "ubice, ubice", "lopovi, lopovi", zvizduke i galamu. Grupu opozicionara predvodio je predsednik Okruznog odbora Srpskog pokreta obnove Zivadin Jotic. Demonstranti su nosili zastave SPO-a, Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke, Narodne radikalne stranke, Pokreta za demokratsku Srbiju i pokreta "Otpor". Stotinak pristalica opozicije povuklo se oko 18 sati sa platoa na kojem je odrzan skup povodom Dana pobede u organizaciji vlasti.

Od ranog jutra Pozarevac je bio zatvoren grad gotovo za sve koji su zeleli da u njega udju, a nisu imali automobile sa pozarevackim tablicama. Brojni policijski punktovi bili su postavljeni duz svih 80 kilometara od Beograda do Pozarevca. Jedna od reporterskih ekipa Radija B2-92 stigla je nadomak Pozarevca, tacnije do skretanja za Veliko Gradiste gde je zaustavljena. Nakon pregleda dokumenata receno im je da okrenu auto i vrate se odakle su dosli. Kolona sa pristalicama opozicije koja je iz Kragujevca krenula na miting zaustavljena je 15-tak kilometara od Pozarevca. Sa njima je bio i gradonacelnik Kragujevca, Veroljub Stevanovic koji je izjavio za nas program da im je receno da ne mogu da nastave put iz bezbednosnih razloga. Stevanovic je pokusao sam, pesice da prodje, ali mu je receno da ne moze. "To su naravno, ucinili samo zbog toga sto sam ja bio jedan od govornika u Pozarevcu. Ja ne znam koje smo mi krivicno delo napravili, ali oni su jednostavno ovim ljudima danas ogranicili slobodu kretanja, i to je znak da su oni u velikom strahu i bojim se da ce ovo da se iskomplikuje u narednom periodu", rekao je Stevanovic.

U toku dana nije bilo zabranjeno samo da se pridje Pozarevcu, vec je bio zabranjen i izlazak iz Beograda. Tako su 4 autobusa sa aktivistima "Otpora" i simpatizerima Demokratske stranke zaustavljeni nedaleko od naplatne rampe u Bubanj Potoku. U znak protesta oko 150 gradjana blokiralo je jednu traku autoputa koja vodi ka Pozarevcu i uzvikivalo protestne parole, izmedju ostalog pevajuci navijacku pesmu "Spasi Srbiju i ubij se -Slobodane, Slobodane". Posle jednocasovne blokade, doslo je tridesetak policajaca koji su bez intervencije okupljene gradjane sklonili sa strane i otklonili blokadu. Ubrzo nakon toga gradjanima koji su zaustavljeni nedaleko od rampe u Bubanj Potoku, pridruzili su se lideri opozicije koji su u medjuvremenu, u sedistu Socijaldemokratije odrzali hitan sastanak i odlucili da iz bezbednosnih razloga odloze miting u Pozarevcu. Predstavnici opozicije ujedno su za ponedeljak, 15. maj zakazali protesni skup u Beogradu pod nazivom "Stop teroru-za demokratske izbore". Milan St. Protic je ovom prilikom izjavio da se opozicija odlucila na odlaganje mitinga "da bi se izbeglo sukobljavanje za koje je rezim bio spreman", te da ce "to biti miran odgovor na provokaciju vlasti",

Posle sastanka, celnici opozicije su pozvali gradjane koji su krenuli put Pozarevca da se vrate svojim kucama zahtevajuci hitno oslobadjanje svih uhapsenih. Zakljucke sa sastanka ujedinjene opozicije nije potpisao predstavnik Srpskog pokreta obnove. Takvu odluku komentarisali su lideri Saveza demokratskih partija i Demokratske stranke Srbije Zarko Korac i Vojislav Kostunica: "Mi ocekujemo da se ovom spisku potpisnika prikljuce oni koji se danas nisu prikljucili, poziv je otvoren", izjavio je Korac. "Nije rec samo o tome kako ce se reagovati na situaciju u Pozarevcu. U Pozarevcu je vrlo tesko reagovati, prava reakcija na to moze doci u Beogradu", rekao je Kostunica. Clan predsednistva Srpskog pokreta obnove Gvozden Rosic je komentarisuci dogovor opozicije za miting 15. maja izjavio nasem programu da se SPO saglasio sa inicijativom nekih opozicionih stranaka na danasnjem sastanku za odrzavanje mitinga u Beogradu - te da je to jedan odgovor na ono sto se desilo u Pozarevcu. "SPO je ponovio i poziv opozicionim strankama da budu nasi gosti na opozicionom skupu koji ce se odrzati dva dana pre toga u subotu na Ravnoj Gori", izjavio je Rosic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.