Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvetljenje kuću krasi

SARAJEVO - Adekvatno osvetljenje Vašeg doma bitan je deo enterijera. Svaki komad nameštaja i dekora dobija poseban izgled i čar ukoliko ga osvetlite na pravi način, odgovarajućim svetlom.

Počnite tako što ćete definisati stil uređenja vašeg doma. Veliki broj domova sadrži elemente više stilova, tako da će dominantni stil biti i pobednički. Moderno osvetljenje svakako neće dobro izgledati u klasičnom ambijentu, tako da je preporučljivo da se držite zajedničke teme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javlja „Enterijer".

Klasični ambijent najbolje ćete upotpuniti samostojećim lampama sa odgovarajućim abažurima. Kvalitetan izbor su takođe i električna svetla koja simuliraju izgled fenjera. Uz ovakav odabir rasvete, vaš dom će izgledati poput onih starinskih.

U slučaju da je vaš dom opremljen moderno, izbora ni u kojem slučaju ne nedostaje. Nećete pogrešiti sve dok se budete pridržavali po pravilu ravnih linija i komplementarnih boja u odnosu na ostatak enterijera.

Da birate - jače ili slabije

Moderne svetiljke danas po pravilu dolaze sa regulatorima jačine svetla i u velikom broju boja, što u prilično sterilne, moderne ambijente može uneti emociju i predstaviti ih u nekoliko različitih varijanti, zavisno od prilike i raspoloženja.

Bilo da renovirate postojeći ili gradite potpuno novi dom, pred sobom ćete imati mnogo odluka vezanih za rasvetu. Odvojite vreme za pravilno planiranje. Razmislite o pozicioniranju rasvete, količini rasvetnih tela, njihovoj nameni i, naravno, stilu.

Da, to verovatno znači da ćete morati odvojiti neko vreme za sve ovo, ali to takođe znači da nećete morati potrošiti daleko više vremena i novaca menjajući nešto kada sve bude već gotovo.

Rasveta romantičarski obojenog enterijera možda pred nas stavlja i ponajviše mogućnosti. Ovo je slučaj kada želite balans jačeg i slabijeg svetla. Jače osvetljenje u ovom slučaju bilo bi neophodno u svakodnevnoj praksi, dok bi zagušenija, intimnija svetlost doprinosila boljem raspoloženju u prostoriji. Ovo je najbolje postići odgovarajućim stolnim i podnim lampama. Ovo je, takođe, ambijent gde će zidne lampe doći do punog izražaja, naravno u situacijama kada je glavno svetlo isključeno.

Kuhinja i kupatilo

Kada je već reč o glavnom izvoru svetla u prostoriji, toplo preporučujemo bogati viseći lusterni material, a boja bi trebalo da bude odabrana prema ostatku elemenata u prostoriji

Kada ste se opredelili za temu, vrijeme je da obratite pažnju i na svaku prostoriju posebno. Osvetljenje u kuhinji i kupatilu ima prvenstveno funkcionalnu ulogu, ali to ne znači da u ovim prostorijama ne mogu zasebno biti dodane i ambijentalne svetiljke slabijeg intenziteta.

Neonska, bela svetlost je odabir broj jedan za kuhinje, jer najbolje simulira dnevnu svetlost.

Spavaća soba

Da li je potrebno trošiti reči na značaj rasvete u spavaćoj sobi? To je ujedno i jedina prostorija u kojoj je ambijentalna rasveta važnija od glavne, funkcionalne. Stolne lampe na noćnim stolićima vrlo često će se predstaviti i kao funkcionalno rešenje, ništa manje i kao romantičan detalj.

Hodnik

Ulazni hodnici su po pravilu mesta predviđena za plafonjere koje će jakom svetlosti učiniti da se vaši gosti osećaju dobrodošlim.

Umetnička dela

Kućne kancelarije i igraonice profitiraće usmerenim, mahom stolnim svetiljkama koje će istaći samo bitnije detalje, te zaseniti one manje važne. Lampe sa usmerenom svetlosti fantastičnu primenu pronalaze i pri osvetljavanju umetničkih slika, čak i statua i ostalih umetničkih instalacija, a jačina njihove svetlosti variraće zavisno od namere.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.