Osvetljena trim staza u Banjičkoj šumi

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvetljena trim staza u Banjičkoj šumi

JKP "Zelenilo-Beograd" je u saradnji sa JKP "Javno osvetljenje" postavllo stubove javne rasvete duž trim staze u Banjičkoj šumi. Na taj način posetiocima ovog zaštićenog prirodnog dobra omogućen je prijatniji i bezbedniji boravak, kao i rekreacija i u večernjim časovima.

Postavljeno je 74 stuba javne rasvete sa najnovijom LED tehnologijom. "Zelenilo Beograd" je izvršilo zemljane radove-mašinski iskop zemlje, kao i pripremu za ugradnju stubova rasvete i polaganje kablova >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u dužini od 1.950 metara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je juče Banjičku šumu, zajedno sa direktorom JKP "Zelenilo-Beograd" Slobodanom Stanojevićem, direktorom JKP "Javno osvetljenje" Aleksandrom Cincar " Poposkim, načelnikom Beogradske policije Veselinom Milićem, načelnikom komunalne policije Nikolom Ristićem i predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem.

Mali je podsetio da se u poslednjih godinu i po dana u toj šumi desilo nekoliko teških krađa i razbojništava, te da je Grad tome odlučio da stane na put. Na osnovu analize, prijava građana i sugestija policijskih službenika, započeto je uređenje ovog prostora, naveo je Mali.

" Odlučili smo da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova " Policijskom upravom za Grad Beograd i opštinom Voždovac, učinimo konkretne korake u cilju pojačane bezbednosti naših sugrađana, kako se slična razbojništva više ne bi događala. Takođe, dao sam nalog Komunlnoj policiji da pojačano patrolira u tom delu Banjice. Želimo da uvedemo komunalni red na ovom zaštićenom prirodnom dobru i popularnom mestu za spot i rekreaciju velikog broja Beograđana " istakao je Mali.

On je dodao da je JKP "Zelenilo " Beograd" postavilo 11 rekvizita za vežbanje, da je završen amfiteatar, dok je trim staza, oko koje je postavljena javna rasveta, napravljena od prirodnih materijala, koji ni koji način ne remete ambijent Banjičke šume.

Banjička šuma se prostire se na 41,58 hektara na teritoriji opštine Voždovac i predstavlja važnu tačku sistema zelenila grada. Posebnu prirodnu vrednost čini bogatstvo ornitofaune s obzirom da se u okviru njenih granica i najbliže okoline sreće oko 60 vrsta ptica. Zbog toga je ta šuma od maja 1993. proglašena Spomenikom prirode i poverena JKP "Zelenilo-Beograd" na upravljanje i staranje. Generalni plan grada Beograda, koji je usvojen 2000., Banjičku šumu tretira kao zaštićeno prirodno dobro i po svojoj nameni predviđena je za sport i rekreaciju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.