Osveta Izraela: Napad iz vazduha na 30 meta

Izvor: B92, 29.Maj.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveta Izraela: Napad iz vazduha na 30 meta

Izraelske vazduhoplovne snage napale su više od 30 meta u pojasu Gaze u odgovoru na baražnu minobacačku vatru na jug Izraela.

Jutros je najpre sa te palestinske teritorije ispaljeno 28 minobacačkih projektila, od kojih je jedan pao u dvorište vrtića, a većinu je presreo protivvazdušni sistem odbrane "Gvozdena kupola".

Nekoliko sati kasnije ponovo je ispaljeno nekoliko projektila iz pojas Gaze, a delovi jednog su pali blizu škole u gradu Sderotu, preneli su izraelski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji.

Izrael je poslednjih dana očekivao odgovor Islamskog džihada pošto su tri pripadnika te ekstremističke organizacije i jedan hamasovac poginuli u izraelskim udarima.

Danas su se sirene za raketnu uzbunu više puta oglasile u izraelskim pograničnim naseljima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je danas "silovitim odgovorom na agresiju".

Ubrzo su izraelski borbeni avioni napali mesto za obuku Islamskog džihada. Dim se dizao nedaleko Deir al-Balaha i čule su se eksplozije, ali izveštaja o žrtvama nije bilo.

Izraelska vojska je današnju baražnu minobacačku vatru označila kao najgori incident od rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze 2014. godine.

"S naše tačke gledišta, Hamas je odgovoran za ono što se dešava u pojasu. Kao što dozvoljava zatišje, tako sada dozvoljava akciju. Zapravo je Islamski džihad otvorio vatru, ali Hamas snosi odgovornost", navedeno je u saopštenju vojske.

Vojska Izraela je takođe rekla da je "Gvozdena kupola" presrela više od 25 projektila, ali da ipak ne može da ih sve zaustavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.