Osveštanje novog hrama u čast jubileja

Izvor: RTS, 07.Okt.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštanje novog hrama u čast jubileja

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dve decenije, osveštan je danas, u čast 1.700 godina Milanskog edikta. Osveštanju i liturgiji prisustvuju poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici, kao i zvaničnici Crne Gore i Republike Srpske.

U okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, osveštan je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dve decenije. Svetoj arhijerejskoj liturgiji koja je usledila posle oveštanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prisustvuju poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici.

U liturgiji učestvuju moskovski, jerusalimski i srpski patrijarh, arhiepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Osveštanju prisustvuje crnogorski predsednik Filip Vujanović, potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomarije Igor Lukšić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica.

Prisustvuje i veliki broj vernika i građana Crne Gore i regiona, a za praćenje svečanosti akreditovano je 30 novinarskih ekipa.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ne prisustvuje osveštanju Sabornog hrama u Podgorici, ali će primiti patrijarhe pravoslavnih crkava.

Saborni hram u Podgorici, čije je izgradnja trajala dve decenija, ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Saborni hram Hristovog vaskresenja mesto je praštanja i pomirenja i na taj način najbolji doprinos Crne Gore proslavi Milanskog edikta iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu, istaknuto je sinoć na duhovnoj akademiji u Podgorici.

Akademiji su prisustvovali poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici, među kojima srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej i jerusalemski patrijarh Teofil.

Akademiji je prisustvovao predsednik Crne Gore Filip Vujanović koji je i predsednik Počasnog odbora za obležavanje jubileja Milanskog edikta, ukaza cara Konstantina o verskoj toleranciji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OSVEŠTAN: Patrijarh Irinej poručio da je hram u Podgorici ponos naše vere

Izvor: Kurir, 07.Okt.2013

Crkvenu ceremoniju osveštenja vodio je patrijarh vaseljenski Vartolomej. Gradnja hrama trajala je dve decenije i koštala je oko 6 miliona evra..PODGORICA - Srpski patrijarh Irinej kazao je danas da osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici predstavlja veliki i slavni dan ne samo...

Nastavak na Kurir...

Novi hram osveštan u čast jubileja

Izvor: RTS, 07.Okt.2013

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čija je izgradnja trajala dve decenije, osveštan je danas, u čast 1.700 godina Milanskog edikta. Osveštanju i liturgiji prisustvovali poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici, kao i zvaničnici Crne Gore i Republike Srpske...U okviru obeležavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.