Osveštanje krsta na Dan primirja

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštanje krsta na Dan primirja

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Austrije, predvođeni episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom, obišli su u Mauthauzenu novoizgrađenu kapelu posvećenu srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata. U toku su završni radovi na svetom zdanju smeštenom na Italijanskom vojnom groblju iz Velikog rata u ulici Profešor Gerstmadžerstr 3.

Trenutno trojica majstora kapelu oblažu mermerom, a uskoro bi trebalo da budu postavljena i ulazna vrata.

Episkop Andrej je odslužio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pomen i u pozdravnoj reči je sa radošću govorio o prethodnim i predstojećim radovima na kapeli kojom će se dati počast čak 8.000 srpskih žrtava koje počivaju na ovom groblju. Prisutnim sveštenicima se obratio i Željko Malešević, član Odbora za izgradnju spomen-kapele. Malešević je govorio o logoru iz Prvog svetskog rata i potrebi izgradnje kapele.

Dogovoreno je da se povodom 100-godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra, u 15.00 časova, održi parastos žrtvama koje počivaju na groblju gde se gradi kapela.

Posle parastosa biće osveštan krst i postavljen na kupolu kapele. Osveštanje će obaviti episkop Andrej sa više sveštenika, uz prisustvo brojnih vernika.

Istog dana, 11. novembra, Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu i Srpska pravoslavna crkva u Lincu organizovaće polaganje venaca na spomen-memorijalima gde počivaju srpski vojnici iz Prvog svetskog rata, na području Gornje Austrije. Povod je obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji Srbija obeležava kao državni praznik.

Planirani početak ceremonije je u nekadašnjem logoru Mauthauzen u 13.00 časova. Posle toga je predviđen obilazak spomen-obeležja u mestu Ašah. Organizatori su pozvali članove svih srpskih klubova u Gornjoj Austriji da se priključe i učestvuju u organizaciji.

Posle posete Mauthauzenu, sveštenici su u Ensu održali sednicu, tokom koje je vladika upoznao sveštenike sa svojim aktivnostima u prethodnom periodu. Razgovaralo se o mogućnostima i planovima za unapređenje misije Srpske pravoslavne crkve u Austriji, o radu sa mladima i ostalim aktivnostima iz parohijskog života na ovim prostorima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.