Osveštana crkva u Osojanu

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštana crkva u Osojanu

Vladika Atanasije osveštao je crkvu Setog Arhangela u srpskom povratničkom selu Osojanu.

Administrator eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske episkop Atanasije danas je na Lazarevu Subotu osveštao hram Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane.

Episkop Atanasije je potom služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija i sveštenoslužiteljima, među kojima je bio i arhimandrit Partenije iz Soluna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Episkop Atanasije je arhimandritu Parteniju, kao predstavniku Grčke pravoslavne crkve i čoveku koji godinama doprema pomoć grčkog naroda na Kosmet, u ime patrijarha srpskog Irineja i Svetog arhijerejskog sinoda SPC dodelio Orden Svetog Save prvog reda, navedeno je u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

Vladika Atansije je zatim presekao slavski kolač u seoskoj školi.

Povratak prognanih Srba u Osojane počeo je u avgustu 2001. godine i sada u tom mestu sa okolnim manjim srpskim selima ima oko 500 žitelja.

"Iako se živi u teškim uslovima, Osojani su postali simbol srpskog povratka i želje prognanog naroda da se vrati na svoja vekovna ognjišta. Povratak Srba u Osojane podržavaju SPC, KFOR, UNHCR i OEBS i predstavljao je prvi pilot projekat koji je posle primenjivan i na drugim lokacijama na Kosovu i Metohiji" navedeno je u saopštenju.

Posle proslave u Osojanima monasi manastira Visoki Dečani odvezli su humanitarnu pomoć u povratničko selo Dragoljevac kod Istoka, u koje se pre nekoliko dana vratilo 12 Srba koji još žive pod šatorima.

U saopštenju je navedeno i da je u skladu sa jučerašnjom odlukom episkopa Atanasija danas u prizrenskom sabornom hramu odslužena Sveta liturgija.

Prethodno, monasi manastira Svetih Arhangela koji su pod crkvenom epitimijom, nisu dozvolili da arhijerejski namesnik vladika Atanasije odsluži Svetu liturgiju u Sveto-arhangelskom manastiru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika Atanasije služio liturgiju u Osojanima

Izvor: Kurir, 27.Mar.2010

GRAČANICA, 27. marta (Tanjug) - Administrator eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske episkop Atanasije danas je na Lazarevu Subotu osveštao hram Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane. Episkop Atanasije je potom služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje vikarnog...

Nastavak na Kurir...

Osveštana crkva u Osojanu

Izvor: Glas javnosti, 28.Mar.2010, 12:51

OSOJANE - Administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije osveštao je juče crkvu Svetog Arhangela u Osojanu, čiju je izgradnju finansirala Grčka pravoslavna crkva, prenosi Fonet...Atanasije je juče u besedi poručio vernicima da je "današnji dan uvod u Vaskrsenje"...On je rekao da mu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.