Osumnjičeno još osam osoba za prevaru sa vozilima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 19:25

Osumnjičeno još osam osoba za prevaru sa vozilima

Nemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnice protiv još osam zaposlenih u kompaniji Folksvagen, zbog sumnje da su prodavali automobile sa softverom koji omogućava varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Tužilaštvo u Braunšvajgu nije identifikovalo osumnjičene, samo je navelo da su među njima i menadžeri, da su starosti između 50 i 72 godine i da su od 2006. do 2015. godine počinili ozbiljnu prevaru i prekršili nemački zakon o nelojalnoj konkurenciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi AP.

Pojedini među njima sumnjiče se i za narušavanje poverenja i utaju poreza.

Nove optužnice podignute su nakon što je početkom ovog meseca sud u Braunšvajgu presudio da bivšem izvršnom direktoru Folksvagena Martinu Vinterkornu mora da se sudi za prevaru, a i da se četvorici drugih optuženih sudi za prevaru.

Vinterkorn je podneo ostavku 2015. godine, nekoliko dana nakon što je američka Agencija za zaštitu životne sredine objavila da je prekršen zakon.

Skandal je izbio kada se saznalo da je Folksvagen u svoja dizel vozila koja su prodavana u SAD ugradio tajni uređaj kako bi lažirao rezultate na testu emisije izduvnih gasova, i koji je prikrivao da se u vazduh emituje i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.

Volksvagen je platio više od 30 milijardi evra zbog skandala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.