Osumnjičeni za ubistvo palestinskog dečaka u Ilinoisu izjasnio se da nije kriv

Izvor: VOA, 30.Okt.2023, 15:59

Osumnjičeni za ubistvo palestinskog dečaka u Ilinoisu izjasnio se da nije kriv

Džozef Zuba, optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i zločin iz mržnje zbog ubistva palestinskog dečaka i ranjavanja njegove majke, izveden je pred sud u Ilinoisu i izjasnio se da nije kriv. Njegov advokat Džordž Lenard izjasnio se u njegovo ime, dok Zuba, obučen u crveno zatvorsko odelo, nije govorio. Lenard nije bio dostupan Rojtersu za komentar. Zuba je optužen za fatalno ranjavanje šestogodišnjeg palestinskog dečaka Vadee Al Fajuma i ranjavanje njegove majke Hanan Šahin u Plejnfildu, oko 60 kilometara od Čikaga. Pred sudom se izjasnio o krivici po osam tačaka optužnice, uključujući ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva prvog stepena, napad smrtonosnim oružjem i zločin iz mržnje. Dečakov otac i drugi članovi porodice prisustvovali su ročištu, ali nisu davali izjave za medije. Dečak je uboden nožem 26 puta, navedeno je u saopštenju lokalne policije. "Detektivi su utvrdili da su ove žrtve napadnute zbog toga što su Muslimani, u kontekstu aktuelnog sukoba Izraela i Hamasa", navedeno je u policijskom saopštenju. Odvojenu istragu o ubistvu vodi i Sekretarijat za pravosuđe. Šahin je rekla policiji da je Zuba, kod koga su inače iznajmljivali sobu u kući u Plejnfildu, bio uznemiren zbog sukoba Izraela sa Hamasom i da ih je napao kada ga mu je rekla da "treba da se moli za mir". Majka dečaka se oporavlja od povreda koje je zadobila u napadu. Ona nije mogla da prisustvuje sahrani svog sina jer je bila u bolnici. Šahin je pre nekoliko dana pozvala javnost da se "moli za mir" i u saopštenju izdatom protekle nedelje navela da je "njen sin bio njen najbolji prijatlelj". Ubistvo dečaka i ranjavanje njegove majke desilo se u kontekstu povećanih neprijateljstava između muslimanskih i jevrejskih zajednica u SAD posle napada Hamasa na Izrael.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

IZBO DEČAKA (6) 26 PUTA I UBIO GA! Muškarac (71) koji je u Americi napao mališana i njegovu majku vojnim nožem samo zato što su muslimani konačno pred sudom

Izvor: Blic, 30.Okt.2023

Džozef Čuba (71) optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i zločin iz mržnje u napadu na ženu palestinskog porekla i njenog mladog sina izjasnio se da nije kriv nakon što je velika porota u Ilinoisu podigla optužnicu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.