Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni za zločine u Osijeku

Osijek -- Županijski sud u Osijeku osudio Freda Marguša i Tomislava Dilbera na 14 i tri godine zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991.

Margušu, koji je osuđen na 14 godina zatvora, biće uračunato i vreme provedeno u pritvoru, od septembra 2005, dok je Dilberu do pravosnažnosti presude ukinut pritvor u kojem je bio od oktobra 2005.

Marguš i Dilber su bili osumnjičeni da su krajem 1991. kao pripadnici hrvatske vojske tokom ratnih operacija na širem području >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Osijeka prema civilima postupali suprotno odredbama međunarodnog ratnog prava.

Marguš je proglašen krivim jer je dokaznim postupkom utvrđeno da je u novembru 1991. u Čepinu iz automatskog oružja ubio Svetozara i Vukašina Bulata, a teško povredio tada maloletnog Slavena Bulata.

On je proglašen krivim i za ubistva Nedeljke i Nikole Vica, Stevana i Dragice Gvozdenović i Ljubomira Grandića, koje je u novembru 1991. na području Čepina protivzakonito pritvorio, a nakon zlostavljanja i ubio.

Marguš i Dilber su se teretili da su krajem novembra 1991. na ulazu u Osijek zaustavili automobil kojim je upravljao Savo Pavitović, i da su ga uz pretnju oružjem odveli na polje između osječkih prigradskih naselja Čepin i Ivanovac, gde je u njega, po Marguševom naređenju, pucao optuženi Dilber.

Pošto ispaljeni metak nije odmah ubio Pavitovića, Marguš je Dilberu naredio da ga dokrajči, ali ovaj, po vlastitom priznanju, to nije mogao da učini, pa je to uradio Marguš, zbog čega su obojica za to krivično delo proglašeni krivim kao saizvršioci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.