Osuđeni na zid

Izvor: RTS, 10.Nov.2013, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni na zid

Stanari stambeno-poslovnog bloka glavne kraljevačke pošte i susednih kuća već pet decenija "izdržavaju kaznu" gledanja u zid. Stanovi imaju i prozore i terase ali svi gledaju u zid koji praktično rukom mogu da dodirnu. Šta je arhitekta imao na umu teško je utvrditi, a još teže rešiti problem.

Arhitetktonsko rešenje spolja izgleda kao greška, a iznutra klaustofobično. Pola decenije, stanari zgrade u stambeno-poslovnom bloku ne znaju šta je to dnevno svetlo, sijalice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se gase samo noću.

Dnevna svetlost ne dopire ali im, kažu, kiša i sneg ulaze u kuću. Krovovi nižih objekata više ne mogu da izdrže ni loše navike komšija.

"Krov je pretrpan pikavcima, samo čekam kad će da se zapali", kaže vlasnica susedne kuće Zorica Petrović.

Kuća Petrovića je naknadno proglašena za spomenik kulture, što čitavu priču čini još apsurdnijom.

"Tu rešenja nema sem da se kuća prezida i pomeri pet metara", objašnjava Rajko Čubrić, arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, "ali mi za to nemamo para."

Stambeno-poslovni prostor kraljevačke pošte nije u katastarskim knjigama, kao ni većina zgrada u gradu, ali je ova jedina u kojoj nijedan stan za pola veka nije promenio vlasnika. Niko ne želi da kupi pogled na zid.

rts.kraljevo@rts.rs  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.