Osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima

Izvor: Blic, 17.Sep.2012, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Mehuru Selimovića i Adila Ružnića na po osam, a Emira Mustafića na devet godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Bihaću i Cazinu.

Sudsko veće je utvrdilo da su trojica bivših pripadnika Petog korpusa nekadašnje armije BiH odgovorni za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u Bihaću i Cazinu, saopšteno je iz Suda BiH.

Selimović je bio referent za kontraobaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslove i zamenik načelnika Odeljenja vojne bezbednosti Petog korpusa armije BiH, Runić pomoćnik komandanta za poslove bezbednosti, a Mustafić vojni policajac.

Prema optužnici, oni su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske i civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Oni su pomagali i podstrekavali zatvaranje ratnih zarobljenika i civila. Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama Kasarne "Adil Bešić" u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, prostorijama Civilnog zatvora "Luke" u Bihaću i drugim objektima. Zarobljeni su, kako se navodi, držani u izuzetno lošim uslovima za život i prisiljavani su na obavljanje prinudnih radova koji su se sastojali od teških fizičkih poslova.

Zatvorenike su ispitivali i fizički maltretirali stražari logora, drugi vojnici koji su nesmetano ulazili u prostorije.

Optuženima, koji su se branili sa slobode, određene su mere zabrane, a na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Povezane vesti: Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u "Silosu" Sutra presuda Mihajlu Hrastovu zbog zločina na Koranskom mostu Za zločin u Srebrenici četvorici kazne od 19 do 43 godina zatvora Svedok potvrdio da je Merčep komandovao jedinicom MUP-a Ljimaj i trojica saboraca oslobođeni optužbi za Klečku

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.